Novosti

Gradska raketa: upoznajte najsnažniji Renault Clio R.S. 16 sa 275 KS!

Povodom 40. obljetnice postojanja, odjel Renault Sport je predstavio konceptni Clio R.S.16. Za manje od pet mjeseci stručnjaci Renault Sporta uspjeli su u stvarnost pretvoriti pomalo ludu ideju: staviti 2,0-litreni turbomotor sa 275 KS i 360 Nm okretnog momenta pod poklopac motora Clija R.S.

Prošli smo tjedan objavili fotografije i najavili novi najsnažniji Clio s pretpostavkom o snazi od 250 KS. No sada je Renault objavio podatke: konceptni Clio R.S. 16 raspolaže konjicom od 275 KS! Pročitajte kako je nastala ova iznimna studija…

Sve je započelo s idejom kja se rodila jedne večeri u listopadu prošle godine na sastanku u glavnom uredu odjela Renault Sporta. Glavni direktor Patrice Ratti okupio je najbliže suradnike kako bi osmislili nove projekte, posebice u čast četrdesetoj obljetnici odjela Renault Sport.

[envira-gallery id=”2962″]

Foto: Renault Sport

Tijekom jedne od rasprava, inženjer Christophe Chapelain izjavio je da bi prema njegovom iskustvu u reliju Clio s  lakoćom podnio ugradnju motora od 300 KS. Malo pomalo, i ideja o Cliju R.S. fantastičnih performansi počela se razvijati.

„Svi se živo sjećamo koliki je dojam ostavio Clio V6. Željeli smo napraviti tehnički konceptni automobil iznimnih performansi, ali mnogo prihvatljivije cijene. Stoga smo morali stajati čvrsto na zemlji i upotrijebiti jednostavna, ali domišljata rješenja kako bismo konstruirali automobil koji se može homologirati. Osim toga, željeli smo da ovaj projekt u potpunosti razvije Renault Sport”, govori Patrice Ratti.

Michael van der Sande, tadašnji viši potpredsjednik odjela za marketing u Renault Sportu, također je bio oduševljen tom idejom. Renault je razmatrao svoj povratak u Formulu 1, pri čemu bi Clio R.S. služio kao dodatni pokazatelj bliske povezanosti između utrkivanja i serijskih automobila. Krajem prosinca Renault je dao zeleno svjetlo za nastavak projekta…

Već je početkom siječnja potom u Renault Sportu osnovan tim od desetak ljudi. Projekt je povjeren jedinici za preliminarne projekte, odjelu Centra za izradu prototipova.

Uz rokove za završetak projekta, jedinica za preliminarni razvoj projekata ubrzo je identificirala i ostale velike izazove. Prvi izazov bio je ispravno postaviti motor, mjenjač i rashladni sustav preuzet iz Méganea R.S. 275 Trophy-R.

Budući da taj motor razvija 360 Nm okretnog momenta, inženjeri su morali izmijeniti dijelove ovjesa. Pametno su se dosjetili i spojili i prilagodili dijelove koji su im već na raspolaganju iz serijskih Méganea, Kangooa i Espacea.

U suradnji s dizajnerima, kojima je zadatak bio redizajnirati prednji kraj automobila, obavljene su bezbrojne simulacije kako bi se osiguralo optimalno hlađenje motora. Izračunima nastalim na temelju tih simulacija određene su i postavke koje će omogućiti zadržavanje vrhunskog prianjanja, po čemu su Renault Sportovi automobili poznati.

Ispušni sustav, još jedan element važan za postizanje vrhunskih performansi, također je trebalo izmijeniti kako bi se ostvarile željene performanse. Veća propusnost sustava omogućila je inženjerima koji su radili na konstrukciji motora ispuniti ciljeve bez mijenjanja pravca postavljanja ispušnih cijevi ispod automobila. Ni zvuk nije zaboravljen: nakon testiranja na stazi Clio R.S.16 dobio je Akrapovičev ispušni lonac s dvije cijevi koji proizvodi vrlo primamljiv zvuk.

Iako nije izložen pogledima, i elektronički sustav trebalo je temeljito izmijeniti jer se arhitektura sustava u Méganeu R.S. 275 Trophy-R poprilično razlikuje od one u Cliju R.S., a razmjena podataka motora, koja omogućuje ispravan rad ABS-a i ESP-a iznimno je važna. Taj je izazov svladan ugrađivanjem posebnog softvera u ECU Méganea R.S. 275 Trophy-R za spajanje s Cliovim sustavima.

Konstrukcija prednjeg ovjesa povjerena je Pascalu Auffrèreu, inženjeru s 35 godina iskustva u Renault Sportu: „Ovaj su mi projekt dodijelili zahvaljujući mojem dugogodišnjem iskustvu. Nakon rada na automobilima za reli sredinom 90-ih, kad smo počeli razvijati Clio II Renault Sport prešao sam u odjel za razvoj serijskih automobila. Projekt Clio R.S.16 bio je neopisivo uzbudljiv jer smo u nevjerojatno kratkom roku morali proizvesti automobil vrhunskih performansi.

Amortizeri Clija R.S.16 upotrebljavaju opruge Méganea R.S. 275 Trophy-R s kliznim uloškom, prilagodljive u jednom smjeru. Kočioni sustav, čelični diskovi promjera 350 mm smješteni na aluminijske bubnjeve, također je preuzet iz Méganea. Konstrukcija stražnjeg ovjesa bila je mnogo jednostavnija jer smo je preuzeli iz Clija R3T, izvedbe Clija R.S. za reli. „U skladu s FIA-inim pravilnikom, krenuli smo od serijskog dijela i ojačali ga nizom zavarenih pregrada.

Zatim je trebalo osmisliti kako ugraditi 19-inčne naplatke u karoseriju predviđenu za 18-inčne naplatke. U tu su svrhu malo podrezani blatobrani koji su zatim prošireni izbočenjima od kompozitnih vlakana.

Naravno, sva ta tehnologija mora biti popraćena izgledom koji odražava ambicije Renault Sporta. Dizajn Clija R.S.16 bio je vrlo važan, ponajviše zato što značajno utječe na hlađenje motora.

Dizajn Clija R.S.16 predodređen je dvama elementima nametnutim tehničkim specifikacijama: proširenjem karoserije za 60 mm i prelaskom na 19-inčne naplatke.

Stražnji kraj pretrpio je minimalne promjene. Difuzor, koji pridonosi aerodinamičkoj učinkovitosti automobila, upotpunjen je spojlerom uzetim s Clija Cup. Razvijen primjenom računalne dinamike fluida i opsežnih testiranja u zračnom tunelu, taj spojler pruža dodatnih 40 kg potiska pri 200 km/h.

Školjkasta sjedala i sigurnosni pojasevi u šest točaka dodatno ističu sportski dojam u unutrašnjosti. Stražnja klupa i klima-uređaj uklonjeni su kako bi se smanjila masa automobila.

Količina svježeg zraka koji usisnici dovode u motor jedan je od najvažnijih čimbenika koji utječu na performanse. Dizajneri to moraju imati u vidu već od početnih faza dizajna.

Kako bi se osiguralo da izmjenjivač zraka preuzet iz Méganea R.S. 275 Trophy-R ispravno radi, prednji je spojler redizajniran.

Clio R.S.16 obojen je prepoznatljivom žutom bojom Sirius koja krasi brojne Renault Sportove automobile, a od ove sezone i bolide momčadi Renault Sport Formula One Team. Kombinirana je sa sjajno crnom bojom prednje maske i Renaultova logotipa te krova i vanjske površine stražnjeg spojlera. Spojler na završnoj inačici obojen je žutom bojom Sirius kako bi se istaknuo sportski profil Clija R.S.16.

Prvo testiranje R.S.16 na cesti održano je 1. travnja, na stazi Montlhéry. Zahvaljujući opsežnim simulacijama provedenim prije testiranja, automobil se odmah pokazao odlično uravnoteženim. Drugi razlog za zadovoljstvo bila je temperatura pogonskog sklopa koja je bila u skladu s postavljenim zahtjevima.

Nakon početnog testiranja na stazi, moglo je započeti fino ugađanje pogonskog sklopa. Testiranja provedena na dinamometru u Tehnološkom centru u Lardyju omogućila su prilagođavanje brojnih parametara. Kako bi se ispoštovali kratki rokovi postavljeni za ovaj projekt, ovaj su dio posla odradili inženjeri koji su podesili Mégane R.S. 275 Trophy-R:  Jean-Sébastien Robert i Frédéric Laurent.

Predstavljanjem konceptnog automobila na Velikoj nagradi Monaka s Kevinom Magnussenom – vozačem momčadi Renault Sport Formula One – za upravljačem, Renault ističe namjenu Clija R.S.16: samo vožnja, bilo na stazi ili otvorenoj cesti!

Osim toga, automobili s kojima dijeli stazu samo su neki od Renault Sportovih automobila koji već generacijama potiču ljubav prema vožnji: Renault 5 Turbo, Clio V6, Renault Sport Spider, Mégane R.S. R26-R i Mégane R.S. 275 Trophy-R.

Nakon prvog predstavljanja na Velikoj nagradi Monaka, Clio R.S.16 javnosti će se pokazati i u Velikoj Britaniji na Festivalu brzine u Goodwoodu (23. – 26. lipnja).

Izvor: Renault Sport

Tehnički podaci

MOTOR

Vrsta F4R M 874

Obujam     1998 ccm

Provrt x hod (mm)      82,7 x 93 mm

Kompresijski omjer     8,6.: 1

Najveća snaga 275 KS pri 5500 /min

Najveći okretni moment 360 Nm

Mjenjač 6-stupnjeva, dvije spojke

Gume 235/35 R19 91Y

D/š/v 4,0 x 1,7 x 1,4 m

Međuosovinski razmak 2,59 m

izvor: jutarnji.hr/autoklub

TOP DESET NAJBOLJIH AUTOMOBILA

Automobili su pokazali da u novom stoljeću da više ni približno nisu ono što su nekada bili, oni su još jače skrenuli u domenu autonomije i dodatne opreme.Mada  je u svijetu na četiri točka ostalo malčice mjesta, pa je nekoliko proizvođača uspjelo proizvesti nekoliko zanimljivih i barem naizgled posebnih modela od kojih je ova lista sastavljena.

Bugatti Chiron

Mada je njegov prethodnik,moćni Veyron ispao revolucijom,  Chiron zapravo kao njegov nasljednik i ne može biti nešto mega-posebno, deseto je mjesto rezervirano za njega jer  taman tu negdje. Chiron zapravo je pokretni dokaz tome da proizvođači automobila i dalje brzinu vide kao nešto što savršeno paše uz ekskluzivnost, pa zbog toga ovaj automobil nije moguće staviti na bilo kakvu marginu. No da smo doživjeli šok zbog oduševljenja pri pojavljivanju prvih službenih navoda vezanih uz Chiron, ne možemo reći i zato se ovaj automobil nalazi tek na 10. mjestu.

Volkswagen Golf GTI Clubsport

Golf GTI Clubsport  je ove godine ne samo punio kompletan  medijski prostor, već je praktično provirivao iz ćoška zbog Dieselgatea – afere koja je svijetu vrlo ubjedljivo dala do znanja da Volkswagen zajedno sa svim drugim proizvođačima ekološki svjesnih dizela zapravo mulja koliko je dug i širok. Što god da  je pogodilo Volkswagen, njihov je Golf doživio ovu „hardcore“ verziju i poharao Nordschleife, pokazujući Renaultu srednji prst. Ruku na srce, moram reći da čak ni s rekordnim vremenom na „zelenom paklu“ ni sa svom silom performansi i opreme ovaj Golf ni približno ne opravdava svoju poprilično paprenu cijenu, ali to je već drugi par rukava. Kao automobil je ovaj Golf doista nešto spektakularno i posebno, a zatim i apsolutno neočekivano i ugodno iznenađenje iz Wolfsburga. Zato je svoje mjesto našao (i) ovdje.

Ford Focus RS

Uzmemo li u obzir to da su RS-Fordovi oduvijek imali „ono nešto posebno“, za očekivati je bilo da će i Focus RS najnovije generacije zadržati takav pristup. No ovaj je automobil apsolutno zaista prevazišao sva očekivanja. Priznajem, dizajnom definitivno nije nešto posebno, a onaj „Drift“ gumbić mnogima je smiješan i nepotreban dio opreme ovog automobila, ali performanse i stav koji iz sufiksa RS nekako čini skraćenicu za agresivnost jednostavno očarava – pogotovo u plavoj boji. Jasno ko bijeli dan da postoje brži, jači i ekskluzivniji automobili od ovog Forda, ali među konkurencijom u sklopu koje se Focus RS nalazi, jednostavno je nemoguće ne izdvojiti i ne obožavati ga. Pa ako već zbog ničeg drugog, onda je zbog toga zaslužio biti prisutan i ovdje.Slažeteli se?

Cadillac CTS-V

Da, poznato mi je ,velika većina vas ce reći da je BMW bolji i da Mercedes-Benz daje više razloga za kupnju, ljubitelji okupljeni oko „gospodara prstenova“ ili paraolimpijskog logotipa reći će kako nemamo pojma o čemu pričamo. No Cadillac sa svojim V-modelima tokom posljednjih godina pokazuje apsolutnu posvećenost performansama i u svijet nenormalno brzih limuzina donosi svoj unikatan potpis. Mada taj potpis nema tradiciju brzine i ludila s kojom raspolažu Audi, BMW i Mercedes-Benz, no kada se sjetimo da je Cadillac zaokrenuo iz svijeta namijenjenog mafijašima i penzionerima prema Le Mansu i Nordschleifeu, jasno je vidljivo zašto smo CTS-V stavili na ovu top-listu.

Chevrolet Camaro ZL1

Naravno na popis ide još jedan  "Amer" i svojevrsne legende koja još od šezdesetih Chevrolet stavlja na kartu proizvođača koji očaravaju stavom i performansama. Doduše, posljednja generacija Camara skroz malo  je izgubila kormilo, jer motor iz Corvette skupa s dijelovima ovjesa kakvi se nalaze na Cadillacovim V-modelima zajednički ne idu u prilog originalnosti, ali sve je to relativno nebitno kada se pogleda šira slika. ZL1 stvarno je siguran  automobil koji na dnevnoj bazi svojom pojavom može fascinirati gdje god da se pojavi, a na stazi je uvjerljiviji od mnogih skupljih pripadnika svijeta sportskih super brzih automobila. Možda je malčice „nabrijan“ u svom nastupu i time ispada smiješnim za sve one kojima nošenje kaubojskog šešira nije nimalo privlačno, ali s obzirom na to da su sve bitne komponente na njemu daleko nadmašle „muscle car“ filozofiju iz šezdesetih, Camaro ZL1 je jednostavno zakon i tu je kraj priče.

Mercedes-Benz AMG GT-C

AMG GT-C moguće opisati jedino jednom riječju "nema dalje"perverzija na četiri točka koja nikog ama baš nikog ne može ostaviti ravnodušnim .AMG GT je već sam po sebipredobar automobil koji krase brzina i performanse i onaj najbitniji faktor ekskluzivnosti, ali ova topless-verzija modela sve to podiže za još pokoju stepenicu. Uostalom, samo pogledajte kako to čudovište bez krova izgleda i kakav dojam odaje i sve će vam biti jasno.Ako kojim slučajem i dalje niste sigurni zašto smo ovaj automobil naveli u sklopu ove top-liste, možda je vrijeme da posjetite ljekara  ili jednostavno svoj auto-entuzijazam prebacite u neku drugu domenu poput npr. šivanja ili kuhanja.

Renault Talisman (pogotovo karavan)

„Renault? Halo legendo četvrto mjesto? Da li ste vi normalni?!?“ Sigurna  pitanja, moramo priznati. No Talisman nastavlja onu ispravnu ideologiju luksuza i apsolutne udobnosti iz nekih prošlih vremena, te korača istim stazama kojima su koračali modeli 20, 25, 30 i svemirska limuzina iz devedesetih, odnosno Safrané. Ruku na srce, ovaj se automobil možda i ne bi našao na ovoj top-listi da nije bilo ovogodišnjeg Auto Showa, gdje je na Renaultovom izlagačkom prostoru plavi karavan tog naziva nekima od nas uzrokovao nekontrolirano ispuštanje sline iz usta. Uzimajući u obzirom na to da oduvijek volimo karavane (i to pogotovo one brze ili po nečem posebno atraktivne), to i nije nešto čudno, no s obzirom na Renaultove modele koji su tokom  posljednjih godina opisivali firmu i njenu orijentaciju na tržištu, Talisman nas je izuzetno pozitivno  iznenadio u svakomn pogledu. Samim time je ovaj model zasjao u svom punom sjaju i definitivno pokazao da Renault može proizvesti puno uvjerljivije modele od blijedih SUV-a i CrossOvera kakve smo navikli gledati na tržištu s logotipom „tvoraca automobila“.

Acura (Honda) NSX

Mada je izrada modela trajala više od deset godina i usprkos činjenici da je originalni NSX nešto apsolutno neponovljivo, Honda je još jednom pokazala da u svojim redovima i dalje ima ekipu koja može i zna iznenaditi čak i one najzahtjevnije među nama.Ako će mo iskreno  novi  NSX Hibrid  kao takav ima itekako puno razloga da ga ne volimo baš previše, ali ovaj automobil umjesto ekoloških muljarija i marketinških trikova raspolaže s pravim, stvarnim i iskoristivim performansama koje ga čine itekako posebnim. Sasvim realno gledano, ovaj automobil ni u bunilu ne treba uspoređivati s Priusom, jer kao pravi sportski automobil (što NSX definitivno jest) s njime ni u kojoj religiji nije usporediv. Dakako, ako je poređenje potrebno, onda je tek McLaren P1, Ferrari LaFerrari i Porsche 918 moguće staviti u istu rečenicu s novim NSX-om, a u sklopu takve usporedbe NSX ispada najposebnijim od mnogo njih, jer je cijenom poput super-automobila na akciji u obližnjem salonu. Pametnome dosta.

Porsche Panamera

Svakako iznenađenja desetljeća i jedne od najozbiljnih prikaza pretvaranja odvratne gusjenice u predivnog leptira. Kada je prva Panamera prikazana svijetu, mnogi od nas su pomislili kako se radi o nekoj neukusnoj šali. Potom su šok i nevjerica prerasli u gađenje, a na kraju je cijela priča završila smijehom i sarkastičnim primjedbama na konto 911-ice na koju je pao "peh". Dakle prva je generacija Panamere usprkos neslaganjima nekih po tom pitanju (izuzev interijera) bila gadna poput gangrenozne rane, pa je ova druga generacija na tržište donijela jedno od najugodnijih iznenađenja u toku proteklih godina i Panameru svrstala na kartu najljepših automobila na svijetu. Luksuz i performanse nisu nešto što bismo posebno isticali, jer na kraju krajeva ipak je to Porsche, ali dizajn apsolutno očarava iz svih uglova i to je sasvim dovoljno da konstatiramo kako poželjniju limuzinu već dugo godina nismo imali prilike vidjeti.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Ma jasno kao dan BMW M3 je super. Mercedes-Benz AMG C63 je također perverzija. Audi RS4 svakako  ima „ono nešto posebno“ usprkos činjenici koja kaže da je zbog pogona na sva četiri točka.No usprkos svim pozitivnim i posebnim stranama, niti jedan od tri navedena modela nema ono što ima Alfa Giulia Quadrifoglio – bukvalno klasičan dašak ludila i elegancije s kojima ova Alfa već s prvim fotografijama apsolutno očarava i obara s nogu htjeli to priznati ili ne. Naravno…već smo stoput utvrdili kako bismo radije kupili M3, nego „riskirali“ s Alfom, no sve je to samo teorija. U praksi bismo definitivno probdjeli nekoliko neprospavanih noći preispitujući razloge „za“ i „protiv“, jer kombinacija Ferrarija i Maseratija upakirana u Alfinu karoseriju jednostavno nije nešto što bi u bilo kojem rječniku označavalo nešto za odbaciti ili marginalizirati.I da , cijena je i više nego paprena, mada  s druge strane je ovo Alfa kakvu smo dugo,dugo željno iščekivali i sada kad se konačno nalazi među nama, ne vidimo druge opcije osim obožavanja svega što Giulia Quadrifoglio predstavlja. …a vjerovali ili ne, radi se o jako puno toga. Eto…naša je lista popunjena.Vjerovatno su  neki od automobila  s nje zasigurno naišli na odobravanje, dok su se zbog nekih mnogi zapitali kakvih smo se droga "dosinili" prije sastavljanja ove liste. Razumije se  da smo u nju mogli uvrstiti još svega i svačega, ali ovo su automobili na koje smo u bilo koje doba dana ili noći uvijek bili u mogućnosti obratiti potpunu pažnju. Iskreno se nadamo da ćete barem jednim  dijelom razumjeti kako smo i zašto sastavili ovu top-listu.

Comments

comments

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Na vrh
Zatvori