Savjeti

Kako izbjeći plaćanje kazne za prometni prekršaj?

Kako izbjeći plaćanje kazne za prometni prekršaj? To je pitanje na koje bi mnogi vozači željeli znati odgovor.

Kao što smo već napomenuli najbolji način za izbjegavanje kazne je da vozite po prometnim propisima i potičemo sve vozače da ih se pridržavaju jer će tako njihovi novčanici ostati puniji.

Ako ipak počinite neki prometni prekršaj i zaustavi vas policija, najbolji pristup prema njima koji možete imati je biti pristojan i ako ste stvarno počinili prometni prekršaj, priznati ga. Nećete dobiti puno izgovorima koji su već čuli stotine puta kao: “Žuri mi se, kasnim na posao”, “Imao sam hitan poziv” ili “Upravo sam sjeo u auto pa se još nisam stigao zavezati”. Svakako pitajte koji ste točno prometni prekršaj počinili i kolika je kazna za njega.

Ne budite isfrustrirani na policajca uvjeravajući ga kako niste učinili prometni prekršaj za koji vas se optužuje. Ukoliko iskreno mislite kako niste krivi i da su prekršena vaša prava, za njih se možete izboriti kod suca za prekršaje. Također, uvijek možete napisati žalbu na prometni prekršaj.

Za kazne do 1000 kuna policajac vam može, ukoliko vam je prvi prekršaj u posljednjih godinu dana, samo napisati opomenu tako da se isplati biti pristojan i pokušati se izvući na taj način. Ukoliko ipak ne možete izbjeći plaćanje kazne, recite mu da ste u lošoj financijskoj situaciji i pitajte ga da li možete kojim slučajem platiti kaznu manju od propisane zakonom. Kaznu je preporučljivo platiti što prije, jer ćete ukoliko ju ne platite u roku od 8 dana, na nju plaćati i kamate poreznoj upravi a zastari se ne morate nadati jer sada to ide puno brže nego prije.

Iako je to kod nas prilično čest slučaj, ne preporuča se izbjegavanje susreta s poštarom i preuzimanja sudskih preporučenih pošiljki. Kazna se mora platiti prije ili poslije, a ako vam poštar dva puta ne uspije uručiti pošiljku šalje se nalog policijskoj postaji koja tada pronalazi osobu i uručuje joj pošiljku.

Što se tiče brzine, Hrvatska je zemlja u kojoj se tolerira prekoračenje brzine u iznosu od 10 kilometara na sat od brzine koja je propisana. Znači ukoliko vozite 70 km/h u području gdje je dopuštena brzina 60 km/h, niste počinili prekršaj i nećete platiti kaznu. Također je potrebno znati da brzinomjeri u automobilima u pravilu ne pokazuju točne vrijednosti brzine pa nikada ne možete biti sigurni kolika je točno vaša brzina.

Policija mjeri brzinu i zaustavlja uvijek na istim ili sličnim lokacijama tako da vjerojatno znate gdje bi mogli stajati na vašem putu do posla pa je preporučljivo na tim mjestima usporiti, vezati se i ne pričati na mobitel.

Comments

comments

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Na vrh
Zatvori