Novosti

Pazi na gas i uštedi: I snažni benzinci mogu biti ekonomični!

Kako bi dokazali da se moderni auto može voziti štedljivo, uzeli smo zahtjevnog suvozača – sportsku Mazdu3 s 2-litrenim benzincem bez turba i jakih 165 KS.

U samoj osnovi, jedino o čemu izravno ovisi potrošnja goriva je pritisak vaše noge na papučicu gasa. Bez obzira na uvjete u kojima vozite, cilj je da što manje pritišćete papučicu gasa. Najviše goriva motor troši pri ubrzavanju pa taj dio uvijek pokušajte učiniti što kraćim. Optimalno iskoristite potencijal motora i ubrzavajte odlučnim pritiskom na gas, ali ne tjerajte motor bespotrebno u visoke okretaje, nego što prije promijenite brzinu u višu i tako sve dok ne postignete optimalnu putnu brzinu.

 

Ona ovisi uvelike o samom automobilu, karakteristikama njegova motora, proračunu mjenjača, aerodinamici i sl. Mazda3 s kojom smo testitirali koliko malo može trošiti u tome je posebno zahtjevna. Naime, riječ je o najsnažnijemu modelu koji pokreće, za današnje downsizeing standarde, veliki dvolitreni benzinski motor koji razvija čak 165 KS. Uz to, ima sportski proračunati mjenjač zbog čega nam je bilo užitak voziti ga na Grobniku ili preko Učke, ali i vrlo zahtjevno u ekonomičnoj vožnji.

 

Nasreću, mjenač je izuzetno kvalitetan pa su česte izmjene brzina potrebne u štedljivoj vožnji s njime više užitak nego napor. Pomogli su nam i neki drugi dodaci top paketa opreme naše Mazde3 – primjerice, head-up zaslon koji projicira brzinu na prozirnu pločicu u vidnom polju vozača olakšavao nam je održavanje brzine na otvorenoj cesti, tempomat na autocesti, dok je stop sustav sam gasio motor za stajanja.

 

Ako želite biti štedljivi sa svojim automobilom, ne zaboravite napumpati gume na propisani pritisak i izvaditi bespotrebne, naročito teške stvari iz prtljažnika.

 

A) GRADSKA VOŽNJA

Što brže izmjene brzina ključne su za štedljivu vožnju u uvjetima gradskog prometa, pa je sreća što je mjenjač u Mazdi3 jedan od najboljih što se uopće ugrađuju u serijske automobile. Vrlo brz, precizan, kratak… čisti je užitak za korištenje pa nam stalne izmjene nisu teško pale.

 

  1. Uvijek vozite u što višem stupnju prijenosa dok god se motor ne “guši” i budite što brži u izmjenama brzina
  2. Ubrzavajte odlučno i odriješito kako bi što prije postigli putnu brzinu i onda je pokušavajte održavati
  3. Gledajte unaprijed, previđajte reakcije drugih vozača
  4. Kočite motorom, nemojte se koturati u leru do semafora
  5. Zapamtite raspored paljenja semafora na svakodnevnim rutama kako bi što manje stajali

 

6,6 l/100 km

B) OTVORENA CESTA

Umjerenost je vrlina stara je poslovica koja je ujedno i najbolji savjet za štedljivu vožnju otvorenom cestom – ni prebrzo ni presporo. Sve iznad 100 km/h povećava potrošnju goriva zbog otpora zraka, ali i prespora vožnja loše utječe na ekonomičnosti vožnje.

 

  1. Vozite u najvišem stupnju prijenosa i održavajte stalnu, umjerenu brzinu vožnje promatrajući promet ispred
  2. Prije oštrih zavoja koristite nižu brzinu za kočenje motorom, na izlasku ubrzavajte umjereno
  3. Uzmite dovoljno prostora za pretjecanje bez jurnjave

 

4,3 l/100 km

C) AUTOCESTA

Kratko proračunat mjenjač glavni je krivac za razmjerno visoku potrošnju goriva Mazde3 na autocesti. Kada znate da se u šestoj brzini možete voziti već brzinom od 50 km/h onda je jasno da je je svako povećanje brzine proporcionalno znači i veću potrošnju goriva.

 

  1. Ne jurite, vozite unutar ograničenja jer potrošnja goriva raste s kvadratom brzine, a i riskirate kaznu
  2. Uvijek isključite tempomat na uzbrdicama jer on pokušava održati zadanu brzinu bez obzira na bilo što i pritom drastično povećava potrošnju goriva

 

8,3 l/100 km

Revolucionarna tehnologija

Da u novoj Mazdi3 radi bilo koji dvolitreni atmosferski motor, naš bi pokušaj brzo pao u vodu. Ovdje je riječ o itekako naprednome motoru koji koristi revolucionarna tehnička rješenja okupljena pod imenom SkyActiv. Mazdin supermoderni benzinac, naime, ima izuzetno visok kompresijski omjer od čak 14:1, a to nitko od konkurencije još nije u stanju ostvariti. Uz to, motor ima olakšane klipnjače i klipove s posebnim jamicama na čelu kako bi se izbjeglo pogubno detonatno izgaranje. Zbog toga je masa smanjena 10 posto, a trenje unutar motora smanjeno je impresivnih 30 posto.

 

Mazda3 Sport G165 Revolution

TVORNIČKI PODACI:
masa: 1295 kg
dimenzije: 446x180x147cm
spremnik goriva: 51 l
prtljažnik: 364 l
obujam: 1998 ccm
omjer kompresije:  14:1
snaga: 121 kW/165 KS
okretni moment:  210 Nm
ubrzanje (0-100km/h):  8,2 s
najveća brzina: 210 km/h
potrošnja: 5,8 l/100 km
emisija co2: 135 g/km

TOP DESET NAJBOLJIH AUTOMOBILA

Automobili su pokazali da u novom stoljeću da više ni približno nisu ono što su nekada bili, oni su još jače skrenuli u domenu autonomije i dodatne opreme.Mada  je u svijetu na četiri točka ostalo malčice mjesta, pa je nekoliko proizvođača uspjelo proizvesti nekoliko zanimljivih i barem naizgled posebnih modela od kojih je ova lista sastavljena.

Bugatti Chiron

Mada je njegov prethodnik,moćni Veyron ispao revolucijom,  Chiron zapravo kao njegov nasljednik i ne može biti nešto mega-posebno, deseto je mjesto rezervirano za njega jer  taman tu negdje. Chiron zapravo je pokretni dokaz tome da proizvođači automobila i dalje brzinu vide kao nešto što savršeno paše uz ekskluzivnost, pa zbog toga ovaj automobil nije moguće staviti na bilo kakvu marginu. No da smo doživjeli šok zbog oduševljenja pri pojavljivanju prvih službenih navoda vezanih uz Chiron, ne možemo reći i zato se ovaj automobil nalazi tek na 10. mjestu.

Volkswagen Golf GTI Clubsport

Golf GTI Clubsport  je ove godine ne samo punio kompletan  medijski prostor, već je praktično provirivao iz ćoška zbog Dieselgatea – afere koja je svijetu vrlo ubjedljivo dala do znanja da Volkswagen zajedno sa svim drugim proizvođačima ekološki svjesnih dizela zapravo mulja koliko je dug i širok. Što god da  je pogodilo Volkswagen, njihov je Golf doživio ovu „hardcore“ verziju i poharao Nordschleife, pokazujući Renaultu srednji prst. Ruku na srce, moram reći da čak ni s rekordnim vremenom na „zelenom paklu“ ni sa svom silom performansi i opreme ovaj Golf ni približno ne opravdava svoju poprilično paprenu cijenu, ali to je već drugi par rukava. Kao automobil je ovaj Golf doista nešto spektakularno i posebno, a zatim i apsolutno neočekivano i ugodno iznenađenje iz Wolfsburga. Zato je svoje mjesto našao (i) ovdje.

Ford Focus RS

Uzmemo li u obzir to da su RS-Fordovi oduvijek imali „ono nešto posebno“, za očekivati je bilo da će i Focus RS najnovije generacije zadržati takav pristup. No ovaj je automobil apsolutno zaista prevazišao sva očekivanja. Priznajem, dizajnom definitivno nije nešto posebno, a onaj „Drift“ gumbić mnogima je smiješan i nepotreban dio opreme ovog automobila, ali performanse i stav koji iz sufiksa RS nekako čini skraćenicu za agresivnost jednostavno očarava – pogotovo u plavoj boji. Jasno ko bijeli dan da postoje brži, jači i ekskluzivniji automobili od ovog Forda, ali među konkurencijom u sklopu koje se Focus RS nalazi, jednostavno je nemoguće ne izdvojiti i ne obožavati ga. Pa ako već zbog ničeg drugog, onda je zbog toga zaslužio biti prisutan i ovdje.Slažeteli se?

Cadillac CTS-V

Da, poznato mi je ,velika većina vas ce reći da je BMW bolji i da Mercedes-Benz daje više razloga za kupnju, ljubitelji okupljeni oko „gospodara prstenova“ ili paraolimpijskog logotipa reći će kako nemamo pojma o čemu pričamo. No Cadillac sa svojim V-modelima tokom posljednjih godina pokazuje apsolutnu posvećenost performansama i u svijet nenormalno brzih limuzina donosi svoj unikatan potpis. Mada taj potpis nema tradiciju brzine i ludila s kojom raspolažu Audi, BMW i Mercedes-Benz, no kada se sjetimo da je Cadillac zaokrenuo iz svijeta namijenjenog mafijašima i penzionerima prema Le Mansu i Nordschleifeu, jasno je vidljivo zašto smo CTS-V stavili na ovu top-listu.

Chevrolet Camaro ZL1

Naravno na popis ide još jedan  "Amer" i svojevrsne legende koja još od šezdesetih Chevrolet stavlja na kartu proizvođača koji očaravaju stavom i performansama. Doduše, posljednja generacija Camara skroz malo  je izgubila kormilo, jer motor iz Corvette skupa s dijelovima ovjesa kakvi se nalaze na Cadillacovim V-modelima zajednički ne idu u prilog originalnosti, ali sve je to relativno nebitno kada se pogleda šira slika. ZL1 stvarno je siguran  automobil koji na dnevnoj bazi svojom pojavom može fascinirati gdje god da se pojavi, a na stazi je uvjerljiviji od mnogih skupljih pripadnika svijeta sportskih super brzih automobila. Možda je malčice „nabrijan“ u svom nastupu i time ispada smiješnim za sve one kojima nošenje kaubojskog šešira nije nimalo privlačno, ali s obzirom na to da su sve bitne komponente na njemu daleko nadmašle „muscle car“ filozofiju iz šezdesetih, Camaro ZL1 je jednostavno zakon i tu je kraj priče.

Mercedes-Benz AMG GT-C

AMG GT-C moguće opisati jedino jednom riječju "nema dalje"perverzija na četiri točka koja nikog ama baš nikog ne može ostaviti ravnodušnim .AMG GT je već sam po sebipredobar automobil koji krase brzina i performanse i onaj najbitniji faktor ekskluzivnosti, ali ova topless-verzija modela sve to podiže za još pokoju stepenicu. Uostalom, samo pogledajte kako to čudovište bez krova izgleda i kakav dojam odaje i sve će vam biti jasno.Ako kojim slučajem i dalje niste sigurni zašto smo ovaj automobil naveli u sklopu ove top-liste, možda je vrijeme da posjetite ljekara  ili jednostavno svoj auto-entuzijazam prebacite u neku drugu domenu poput npr. šivanja ili kuhanja.

Renault Talisman (pogotovo karavan)

„Renault? Halo legendo četvrto mjesto? Da li ste vi normalni?!?“ Sigurna  pitanja, moramo priznati. No Talisman nastavlja onu ispravnu ideologiju luksuza i apsolutne udobnosti iz nekih prošlih vremena, te korača istim stazama kojima su koračali modeli 20, 25, 30 i svemirska limuzina iz devedesetih, odnosno Safrané. Ruku na srce, ovaj se automobil možda i ne bi našao na ovoj top-listi da nije bilo ovogodišnjeg Auto Showa, gdje je na Renaultovom izlagačkom prostoru plavi karavan tog naziva nekima od nas uzrokovao nekontrolirano ispuštanje sline iz usta. Uzimajući u obzirom na to da oduvijek volimo karavane (i to pogotovo one brze ili po nečem posebno atraktivne), to i nije nešto čudno, no s obzirom na Renaultove modele koji su tokom  posljednjih godina opisivali firmu i njenu orijentaciju na tržištu, Talisman nas je izuzetno pozitivno  iznenadio u svakomn pogledu. Samim time je ovaj model zasjao u svom punom sjaju i definitivno pokazao da Renault može proizvesti puno uvjerljivije modele od blijedih SUV-a i CrossOvera kakve smo navikli gledati na tržištu s logotipom „tvoraca automobila“.

Acura (Honda) NSX

Mada je izrada modela trajala više od deset godina i usprkos činjenici da je originalni NSX nešto apsolutno neponovljivo, Honda je još jednom pokazala da u svojim redovima i dalje ima ekipu koja može i zna iznenaditi čak i one najzahtjevnije među nama.Ako će mo iskreno  novi  NSX Hibrid  kao takav ima itekako puno razloga da ga ne volimo baš previše, ali ovaj automobil umjesto ekoloških muljarija i marketinških trikova raspolaže s pravim, stvarnim i iskoristivim performansama koje ga čine itekako posebnim. Sasvim realno gledano, ovaj automobil ni u bunilu ne treba uspoređivati s Priusom, jer kao pravi sportski automobil (što NSX definitivno jest) s njime ni u kojoj religiji nije usporediv. Dakako, ako je poređenje potrebno, onda je tek McLaren P1, Ferrari LaFerrari i Porsche 918 moguće staviti u istu rečenicu s novim NSX-om, a u sklopu takve usporedbe NSX ispada najposebnijim od mnogo njih, jer je cijenom poput super-automobila na akciji u obližnjem salonu. Pametnome dosta.

Porsche Panamera

Svakako iznenađenja desetljeća i jedne od najozbiljnih prikaza pretvaranja odvratne gusjenice u predivnog leptira. Kada je prva Panamera prikazana svijetu, mnogi od nas su pomislili kako se radi o nekoj neukusnoj šali. Potom su šok i nevjerica prerasli u gađenje, a na kraju je cijela priča završila smijehom i sarkastičnim primjedbama na konto 911-ice na koju je pao "peh". Dakle prva je generacija Panamere usprkos neslaganjima nekih po tom pitanju (izuzev interijera) bila gadna poput gangrenozne rane, pa je ova druga generacija na tržište donijela jedno od najugodnijih iznenađenja u toku proteklih godina i Panameru svrstala na kartu najljepših automobila na svijetu. Luksuz i performanse nisu nešto što bismo posebno isticali, jer na kraju krajeva ipak je to Porsche, ali dizajn apsolutno očarava iz svih uglova i to je sasvim dovoljno da konstatiramo kako poželjniju limuzinu već dugo godina nismo imali prilike vidjeti.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Ma jasno kao dan BMW M3 je super. Mercedes-Benz AMG C63 je također perverzija. Audi RS4 svakako  ima „ono nešto posebno“ usprkos činjenici koja kaže da je zbog pogona na sva četiri točka.No usprkos svim pozitivnim i posebnim stranama, niti jedan od tri navedena modela nema ono što ima Alfa Giulia Quadrifoglio – bukvalno klasičan dašak ludila i elegancije s kojima ova Alfa već s prvim fotografijama apsolutno očarava i obara s nogu htjeli to priznati ili ne. Naravno…već smo stoput utvrdili kako bismo radije kupili M3, nego „riskirali“ s Alfom, no sve je to samo teorija. U praksi bismo definitivno probdjeli nekoliko neprospavanih noći preispitujući razloge „za“ i „protiv“, jer kombinacija Ferrarija i Maseratija upakirana u Alfinu karoseriju jednostavno nije nešto što bi u bilo kojem rječniku označavalo nešto za odbaciti ili marginalizirati.I da , cijena je i više nego paprena, mada  s druge strane je ovo Alfa kakvu smo dugo,dugo željno iščekivali i sada kad se konačno nalazi među nama, ne vidimo druge opcije osim obožavanja svega što Giulia Quadrifoglio predstavlja. …a vjerovali ili ne, radi se o jako puno toga. Eto…naša je lista popunjena.Vjerovatno su  neki od automobila  s nje zasigurno naišli na odobravanje, dok su se zbog nekih mnogi zapitali kakvih smo se droga "dosinili" prije sastavljanja ove liste. Razumije se  da smo u nju mogli uvrstiti još svega i svačega, ali ovo su automobili na koje smo u bilo koje doba dana ili noći uvijek bili u mogućnosti obratiti potpunu pažnju. Iskreno se nadamo da ćete barem jednim  dijelom razumjeti kako smo i zašto sastavili ovu top-listu.

Comments

comments

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Na vrh
Zatvori