Novosti

Od svake registracije automobila za okoliš ide 21 KM, za očuvanje voda 20, a za ceste 50 maraka!

Po podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK), u 2016. u Bosni i Hercegovini registrovano je 990.730 cestovnih motornih vozila. Od ukupnog broja registrovanih vozila, najveći postotak zauzimaju putnička motorna vozila – 87 posto.

Ako se uzme podatak o broju registrovanih vozila i prosječna cijena registracije jednog automobila srednje klase, koja stoji 550 KM, računica kaže kako su građani i firme za registraciju vozila u BiH izdvojili skoro 550 miliona maraka.

Prilikom registracije vozila plaćaju se razne naknade koje pune proračune ove zemlje.

Novac za ekologiju  -prilikom registracije automobila  se izdvaja 21 KM, građani za ekologiju daju oko 21 miliona,Ne bi ovo apsurdno da vozači svakodnevno ne vide zapuštenost korita rijeka i smeće uz svaku cestu u BiH

KM Taksa za vodoprivredu iznosi 20 KM koje se iz godine u godinu samo gomilaju, loše stanje vodoprivrednih objekata i mreže, sve to navodi na sumnju u adekvatan i zakonit utrošak ovog novca.

 

 

Cestarina iznosi 50 KM godišnje izdvajamo 50 miliona za ceste koje li ironije, država uzme te pare troši a stanje cesta je ktastrofa.

Službe za pomoć – informacije auto klubova (SPI) se plača 8 km godišnje 8 miliona a da građani su najmanje informisani da Bosanskohercegovački auto-moto klub u Federaciji BiH pruža građanima besplatne intervencije, a odnose se na popravku vozila na licu mjesta ili premiještanje vozila do najbližeg servisa, maksimalno jednom mjesečno, tri puta godišnje.

Tu je još niz nadoknada koje građani plačaju unaprijed a nisu informisani o to.

Comments

comments

Na vrh