Novosti

ZATAMNJENA STAKLA NA AUTOMOBILU? Ova nova pravila morate da znate

Dio primjene novih pravilnika o bezbjednosti u saobraćaju nalaže da se na automobilima ne smiju zatamnjivati prednji prozori. Vozači će prilikom tehničkog pregleda vozila morati da imaju atest za tamne folije koje su stavili na stakla, a ukoliko se desi da ih nemaju, moraće da ih skinu.

I dalje će biti moguće zatamniti oba zadnja stakla i zadnje vetrobransko staklo, a vozačeva i suvozačeva strana će moći da se zatamne najviše 30 odsto, što će se provjeravati u ovlaštenim labaratorijama.

 

 

– Moja preporuka je da se prije namještanja vlasnici svojih automobila dobro raspitaju, tačnije da vide da li su folije atestirane ili ne, i da li će moći da prođu ispitivanje o protoku svjetla koje je propisano.

Međutim, da biste prošli ispitivanje neophodno je da od ovlaštenog uvoznika u Srbiji dobijete saglasnost za lijepljenje folija na stakla vašeg automobila. Neki predstavnici proizvođača ovu saglasnost daju besplatno, neki naplaćuju simbolično, dok neki naplaćuju ovu uslugu više od 100 eura.Ovo će predstavljati problem za vlasnike marki automobila koje nemaju ovlaštenog predstavnika u Srbiji.

 

 

– Mi smo donijeli odluku da onima koji su kupili “škodu” ne naplaćujemo dodatno potvrdu o zatamnjivanju stakala, a ostali uvoznici mogu da rade po svojoj savjesti.

Danas je i potprijesjednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila da će svi osim najviših državnih funkcionera morati da sklone folije sa prozora automobila jer, kako ističe, time ugrožavaju bezbjednost u saobraćaju.

– Ukidanjem sto odsto tamnih stakala na prednjim vratima čuvamo bezbjednost pješaka, svih koji su u automobilu, policije ali i samih vozača. Insistiraću da novim pravilnikom budu obuhvaćeni i državni automobili, tako da će tamna stakla moći da imaju samo najviši državni funkcioneri.

Automobili koji nemaju upisane ateste za dodatne prepavke biće isključivani iz saobraćaja kao tehnički nesipravna vozila što takođe znači skidanje tablica i nove kazne.

Comments

comments

Na vrh