Savjeti

Nekoliko savjeta kako automobil učiniti znatno bržim

Uz dovoljno novca, truda i dobre volje, u svijetu modifikovanja automobila baš sve je moguće. Da, i Citroen Saxo 1,1 može biti primjetno brži nego što je trenutno, a donosimo nekoliko načina kako i vi možete povećati brzinu vašeg automobila, uz napomenu da ovako modifikovani automobili nisu legalni ako ne prođete atest

Kako učiniti automobil bržim, pitate se?

1. Održavajte automobil

Održavajte automobil kako je propisao proizvođač

 

Slikovni rezultat za Nekoliko savjeta kako automobil učiniti znatno bržim

 

Pridržavajte se propisanih servisnih intervala koje je proizvođač odredio specifično za vaš model, jer oni su takvi s razlogom. Kako biste održali performanse automobila na nivou, potrebne su redovne izmjene svih tečnosti i potrošnih dijelova kao što su filteri. Modifikovani motori zahtijevaju posebnu pažnju, pa svakako s vremena na vrijeme provjerite pritisak goriva i zraka, te vrijeme paljenja. Osigurajte da serviser podesi ECU, odnosno elektroniku motora. Optimalne postavke vašeg automobila mogu donijeti porast snage do 30 KS.

 

 

2. Usisni i izduvni sistemi

Izduvni sistemi nisu preskupa opcija

Zbog cijene koja nije previsoka, usisni i izduvni sistemi trebali bi biti prva modifikacija koju napravite na svom automobilu, a može vam donijeti od 5 do 10 posto više snage. Standardni sistemi izrađeni su s fokusom na manje buke, ekonomičnost i pouzdanost, a ako su vam performanse bitnije od navedenog, razmislite o zamjeni. Osim toga, za relativno malo novca možete čipovati motor, što će kod onih potpomognutih turbopunjačima donijeti najviše 25 KS.

3. NOS boce

NOS boce donijeće trenutni porast snage

Pojačanje koje možete dobiti instaliranjem NOS boca (takozvani nitro) veliko je s obzirom na cijenu. Kod većine automobila možete dobiti dodatnih 50 KS bez posljedica, ali trebate uzeti u obzir da će se boca dosta brzo potrošiti i da ćete je svako malo trebati puniti. Boce su punjene dinitrogen oksidom pod pritiskom koji ubrizgavanjem u motor i miješanjem s gorivom daje trenutni porast snage.

4. Skidanje kila

Nemojte baš pretjerati s dijetom

Masa automobila najveća je prepreka u pokušaju da učinite automobil bržim, ali i okretnijim. Rješenje se nameće samo po sebi, a to je da iz automobila uklonite sve što vam nije apsolutno neophodno. Kome uostalom trebaju sva sjedala, rezervni točak, zvučna izolacija, audio i klima uređaji? E da, na suvozačevo sjdište, ako ga već niste uklonili, od sada mogu samo vitke osobe. Najbolje od svega je što je ova „modifikacija“ u potpunosti besplatna, no ako ste dubljeg džepa možete posegnuti za zamjenskim dijelovima naprevljenim od lakših materijala kao što su kompoziti ojačani karbonskim vlaknima.

5. Povećanje obima motora

Nova radilica povećaće hod klipa

Veći obim motora znači više snage i okretnog momenta, a najjednostavniji način za da to uradite je zamjena standardne radilice s drugom koja će povećati hod klipa unutar cilindra. Veća komora za izgaranje znači i više izduvnih gasova, pa će to kod turbo motora značiti i bržu reakciju turbopunjača. Uz ovu modifikaciju, moguća je ugradnja većeg turbopunjača bez pojave problema s kašnjenjem. Ako se odlučite na ovu promjenu, budite na oprezu zbog manjeg dopuštenog broja okretaja kod slabijih paketa, dok će oni bolji donijeti jaču radilicu, a s time i mogućnost da više zavrtite motor.

6. Zamjena motora

Zamjena motora ponekad se najviše isplati

Ponekad se više isplati izvaditi standardni motor i na njegovo mjesto staviti drugi nego se baciti u dorađivanje postojećeg. Zamjena, odnosno transplantacija motora ponekad će ići glatko, a ponekad može biti itekako komplikovana. Ako novi motor ne stane na pravo mjesto, razmislite o ugradnji na neko drugo, primjerice iza sjedala (poput Clija V6). Za one koji zbilja žele izvući najviše iz svog projekta tu je i opcija ugradnje dva motora. Naravno, zavisno od kompatibilnosti dva automobila cijena može brzo narasti, budući da je često potrebna zamjena mjenjačke kutije, ECU jedinice i ostalih dijelova.

7. Kompresija

Turbopunjači i kompresori dovode više zraka u cilindar

Nisu najjeftinija opcija, ali turbopunjači i mehanički kompresori mogu donijeti porast snage do čak 250 KS. Rade na poznatom principu: više vazduha u komori za izgaranje = jače eksplozije = više snage.

8. Manji prenosni omjer

Manji prenosni omjeri znače bolje ubrzanje

Ubrzanje je bitnije od maksimalne brzine, je li tako? Ako poželite poboljšati ovo prvo nauštrb drugog, možete ugraditi mjenjač ili diferencijal s manjim prenosnim omjerima. To se često radi tako da se zamjene originalni dijelovi s onima od modela istog proizvođača, no ako to nije moguće postoje alternativne opcije.

9. Kočnice

Bolje kočnice jako su bitna stavka

Ako posmatrate širu sliku, doći ćete do zaključka da se na modifikovanje automobila ne bi trebalo gledati kao na put u jednom smjeru. Treba uzeti u obzir i činjenicu da dobre kočnice mogu značiti veće postignute brzine, jer automobil ima kraći zaustavni put i zbog toga je moguće kasnije kočiti. Zavisno od vašeg budžeta možete ugraditi sve od novih kočionih pločica, pa do većih diskova s većim kočionim kliještima. Osim toga, obratite pažnju na ulje, kočiona crijeva i sajle kočnica.

10. Nove gume

Bez dobrih guma ni jedna modifikacija nema smisla

Ni jedna druga modifikacija nema previše smisla ako vozite na standardnim ili još gore potrošenim gumama, jer se snaga neće moći efikasno prenijeti na podlogu. Razmislite o širim gumama koje će pružati više prijanjanja uz podlogu kako bi poboljšali ubrzanje, stabilnost u krivinama i zaustavni put. Zavisno od toga koje su vam namjere s automobilom (ubrzavanje po ravnom, projekt za trkaću stazu), odaberite gume koje će omogućiti ostalim modifikacijama da dođu do izražaja.

TOP DESET NAJBOLJIH AUTOMOBILA

Automobili su pokazali da u novom stoljeću da više ni približno nisu ono što su nekada bili, oni su još jače skrenuli u domenu autonomije i dodatne opreme.Mada  je u svijetu na četiri točka ostalo malčice mjesta, pa je nekoliko proizvođača uspjelo proizvesti nekoliko zanimljivih i barem naizgled posebnih modela od kojih je ova lista sastavljena.

Bugatti Chiron

Mada je njegov prethodnik,moćni Veyron ispao revolucijom,  Chiron zapravo kao njegov nasljednik i ne može biti nešto mega-posebno, deseto je mjesto rezervirano za njega jer  taman tu negdje. Chiron zapravo je pokretni dokaz tome da proizvođači automobila i dalje brzinu vide kao nešto što savršeno paše uz ekskluzivnost, pa zbog toga ovaj automobil nije moguće staviti na bilo kakvu marginu. No da smo doživjeli šok zbog oduševljenja pri pojavljivanju prvih službenih navoda vezanih uz Chiron, ne možemo reći i zato se ovaj automobil nalazi tek na 10. mjestu.

Volkswagen Golf GTI Clubsport

Golf GTI Clubsport  je ove godine ne samo punio kompletan  medijski prostor, već je praktično provirivao iz ćoška zbog Dieselgatea – afere koja je svijetu vrlo ubjedljivo dala do znanja da Volkswagen zajedno sa svim drugim proizvođačima ekološki svjesnih dizela zapravo mulja koliko je dug i širok. Što god da  je pogodilo Volkswagen, njihov je Golf doživio ovu „hardcore“ verziju i poharao Nordschleife, pokazujući Renaultu srednji prst. Ruku na srce, moram reći da čak ni s rekordnim vremenom na „zelenom paklu“ ni sa svom silom performansi i opreme ovaj Golf ni približno ne opravdava svoju poprilično paprenu cijenu, ali to je već drugi par rukava. Kao automobil je ovaj Golf doista nešto spektakularno i posebno, a zatim i apsolutno neočekivano i ugodno iznenađenje iz Wolfsburga. Zato je svoje mjesto našao (i) ovdje.

Ford Focus RS

Uzmemo li u obzir to da su RS-Fordovi oduvijek imali „ono nešto posebno“, za očekivati je bilo da će i Focus RS najnovije generacije zadržati takav pristup. No ovaj je automobil apsolutno zaista prevazišao sva očekivanja. Priznajem, dizajnom definitivno nije nešto posebno, a onaj „Drift“ gumbić mnogima je smiješan i nepotreban dio opreme ovog automobila, ali performanse i stav koji iz sufiksa RS nekako čini skraćenicu za agresivnost jednostavno očarava – pogotovo u plavoj boji. Jasno ko bijeli dan da postoje brži, jači i ekskluzivniji automobili od ovog Forda, ali među konkurencijom u sklopu koje se Focus RS nalazi, jednostavno je nemoguće ne izdvojiti i ne obožavati ga. Pa ako već zbog ničeg drugog, onda je zbog toga zaslužio biti prisutan i ovdje.Slažeteli se?

Cadillac CTS-V

Da, poznato mi je ,velika većina vas ce reći da je BMW bolji i da Mercedes-Benz daje više razloga za kupnju, ljubitelji okupljeni oko „gospodara prstenova“ ili paraolimpijskog logotipa reći će kako nemamo pojma o čemu pričamo. No Cadillac sa svojim V-modelima tokom posljednjih godina pokazuje apsolutnu posvećenost performansama i u svijet nenormalno brzih limuzina donosi svoj unikatan potpis. Mada taj potpis nema tradiciju brzine i ludila s kojom raspolažu Audi, BMW i Mercedes-Benz, no kada se sjetimo da je Cadillac zaokrenuo iz svijeta namijenjenog mafijašima i penzionerima prema Le Mansu i Nordschleifeu, jasno je vidljivo zašto smo CTS-V stavili na ovu top-listu.

Chevrolet Camaro ZL1

Naravno na popis ide još jedan  "Amer" i svojevrsne legende koja još od šezdesetih Chevrolet stavlja na kartu proizvođača koji očaravaju stavom i performansama. Doduše, posljednja generacija Camara skroz malo  je izgubila kormilo, jer motor iz Corvette skupa s dijelovima ovjesa kakvi se nalaze na Cadillacovim V-modelima zajednički ne idu u prilog originalnosti, ali sve je to relativno nebitno kada se pogleda šira slika. ZL1 stvarno je siguran  automobil koji na dnevnoj bazi svojom pojavom može fascinirati gdje god da se pojavi, a na stazi je uvjerljiviji od mnogih skupljih pripadnika svijeta sportskih super brzih automobila. Možda je malčice „nabrijan“ u svom nastupu i time ispada smiješnim za sve one kojima nošenje kaubojskog šešira nije nimalo privlačno, ali s obzirom na to da su sve bitne komponente na njemu daleko nadmašle „muscle car“ filozofiju iz šezdesetih, Camaro ZL1 je jednostavno zakon i tu je kraj priče.

Mercedes-Benz AMG GT-C

AMG GT-C moguće opisati jedino jednom riječju "nema dalje"perverzija na četiri točka koja nikog ama baš nikog ne može ostaviti ravnodušnim .AMG GT je već sam po sebipredobar automobil koji krase brzina i performanse i onaj najbitniji faktor ekskluzivnosti, ali ova topless-verzija modela sve to podiže za još pokoju stepenicu. Uostalom, samo pogledajte kako to čudovište bez krova izgleda i kakav dojam odaje i sve će vam biti jasno.Ako kojim slučajem i dalje niste sigurni zašto smo ovaj automobil naveli u sklopu ove top-liste, možda je vrijeme da posjetite ljekara  ili jednostavno svoj auto-entuzijazam prebacite u neku drugu domenu poput npr. šivanja ili kuhanja.

Renault Talisman (pogotovo karavan)

„Renault? Halo legendo četvrto mjesto? Da li ste vi normalni?!?“ Sigurna  pitanja, moramo priznati. No Talisman nastavlja onu ispravnu ideologiju luksuza i apsolutne udobnosti iz nekih prošlih vremena, te korača istim stazama kojima su koračali modeli 20, 25, 30 i svemirska limuzina iz devedesetih, odnosno Safrané. Ruku na srce, ovaj se automobil možda i ne bi našao na ovoj top-listi da nije bilo ovogodišnjeg Auto Showa, gdje je na Renaultovom izlagačkom prostoru plavi karavan tog naziva nekima od nas uzrokovao nekontrolirano ispuštanje sline iz usta. Uzimajući u obzirom na to da oduvijek volimo karavane (i to pogotovo one brze ili po nečem posebno atraktivne), to i nije nešto čudno, no s obzirom na Renaultove modele koji su tokom  posljednjih godina opisivali firmu i njenu orijentaciju na tržištu, Talisman nas je izuzetno pozitivno  iznenadio u svakomn pogledu. Samim time je ovaj model zasjao u svom punom sjaju i definitivno pokazao da Renault može proizvesti puno uvjerljivije modele od blijedih SUV-a i CrossOvera kakve smo navikli gledati na tržištu s logotipom „tvoraca automobila“.

Acura (Honda) NSX

Mada je izrada modela trajala više od deset godina i usprkos činjenici da je originalni NSX nešto apsolutno neponovljivo, Honda je još jednom pokazala da u svojim redovima i dalje ima ekipu koja može i zna iznenaditi čak i one najzahtjevnije među nama.Ako će mo iskreno  novi  NSX Hibrid  kao takav ima itekako puno razloga da ga ne volimo baš previše, ali ovaj automobil umjesto ekoloških muljarija i marketinških trikova raspolaže s pravim, stvarnim i iskoristivim performansama koje ga čine itekako posebnim. Sasvim realno gledano, ovaj automobil ni u bunilu ne treba uspoređivati s Priusom, jer kao pravi sportski automobil (što NSX definitivno jest) s njime ni u kojoj religiji nije usporediv. Dakako, ako je poređenje potrebno, onda je tek McLaren P1, Ferrari LaFerrari i Porsche 918 moguće staviti u istu rečenicu s novim NSX-om, a u sklopu takve usporedbe NSX ispada najposebnijim od mnogo njih, jer je cijenom poput super-automobila na akciji u obližnjem salonu. Pametnome dosta.

Porsche Panamera

Svakako iznenađenja desetljeća i jedne od najozbiljnih prikaza pretvaranja odvratne gusjenice u predivnog leptira. Kada je prva Panamera prikazana svijetu, mnogi od nas su pomislili kako se radi o nekoj neukusnoj šali. Potom su šok i nevjerica prerasli u gađenje, a na kraju je cijela priča završila smijehom i sarkastičnim primjedbama na konto 911-ice na koju je pao "peh". Dakle prva je generacija Panamere usprkos neslaganjima nekih po tom pitanju (izuzev interijera) bila gadna poput gangrenozne rane, pa je ova druga generacija na tržište donijela jedno od najugodnijih iznenađenja u toku proteklih godina i Panameru svrstala na kartu najljepših automobila na svijetu. Luksuz i performanse nisu nešto što bismo posebno isticali, jer na kraju krajeva ipak je to Porsche, ali dizajn apsolutno očarava iz svih uglova i to je sasvim dovoljno da konstatiramo kako poželjniju limuzinu već dugo godina nismo imali prilike vidjeti.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Ma jasno kao dan BMW M3 je super. Mercedes-Benz AMG C63 je također perverzija. Audi RS4 svakako  ima „ono nešto posebno“ usprkos činjenici koja kaže da je zbog pogona na sva četiri točka.No usprkos svim pozitivnim i posebnim stranama, niti jedan od tri navedena modela nema ono što ima Alfa Giulia Quadrifoglio – bukvalno klasičan dašak ludila i elegancije s kojima ova Alfa već s prvim fotografijama apsolutno očarava i obara s nogu htjeli to priznati ili ne. Naravno…već smo stoput utvrdili kako bismo radije kupili M3, nego „riskirali“ s Alfom, no sve je to samo teorija. U praksi bismo definitivno probdjeli nekoliko neprospavanih noći preispitujući razloge „za“ i „protiv“, jer kombinacija Ferrarija i Maseratija upakirana u Alfinu karoseriju jednostavno nije nešto što bi u bilo kojem rječniku označavalo nešto za odbaciti ili marginalizirati.I da , cijena je i više nego paprena, mada  s druge strane je ovo Alfa kakvu smo dugo,dugo željno iščekivali i sada kad se konačno nalazi među nama, ne vidimo druge opcije osim obožavanja svega što Giulia Quadrifoglio predstavlja. …a vjerovali ili ne, radi se o jako puno toga. Eto…naša je lista popunjena.Vjerovatno su  neki od automobila  s nje zasigurno naišli na odobravanje, dok su se zbog nekih mnogi zapitali kakvih smo se droga "dosinili" prije sastavljanja ove liste. Razumije se  da smo u nju mogli uvrstiti još svega i svačega, ali ovo su automobili na koje smo u bilo koje doba dana ili noći uvijek bili u mogućnosti obratiti potpunu pažnju. Iskreno se nadamo da ćete barem jednim  dijelom razumjeti kako smo i zašto sastavili ovu top-listu.

Comments

comments

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Na vrh
Zatvori