Biznis

Zašto ne prave sve automobile ovako savršene?

Samo nekih 75 primjerka od ovog čuda će  bit  napravljeno za sljedeće dvije godine a u novoj europskoj Singerovoj radionici u Oxfordu.
Cijena? Pa prava je sitnica s šest nula.
Rezultat ovog zajedničkog projekta već dobro  čuvene jedne američke kompanije tzv. Singer i britanskog Williamsa je  (to sve uz malu pomoć velikana a kao što su Hans Mezger i Norbert Singer)  Porsche Singer 911, čijih se  990 kilograma pokreće za 500 KS.
Svi već tu sve znaju o ovoj kalifornijskoj manufakturi Singer u kojoj je posljednjih godina vlasnicima iz Porschea 911 (koji  proizvedeni su od 1989. do 1994. godine) a isporučuju restauriran, modificiran i za to adekvatno modernizovan 911, a iznad čije nam tu zadnje osovine “čuči” dobro i unaprijeđen do 6-cilindarski boxer  motor koji tu,  kao i u nekim originalnim modelima, i dalje samo hladi zrak.

U kreiranju ovdje posljednjeg u nizu iz Singerovih “elfera” je učestvovao i Williams, a iza  ove jedinstvene Absinthe zelene karoserije se krije atmosferski 4-litarski 6-cilindarski boxer motor a u koji su postavili  inžinjeri Williamsa, uz dragocjene druge savjete od čuvenog Hansa Mezgera, čovjeka koji je se Porscheovim trkaćim motorima bavio još od pedesetih  sve do devedesetih godina prošlog 20. stoljeća, i “ugurali” tu 500 konjskih snaga.

Prije ulaska u ovu “crvenu zonu” kazaljka kod obrtomjera će proći  iznad broja 9.000, a zato  suvišno je vam  i spominjati zvuk koji će  atmosferski motor tada da “proizvodi” još u kombinaciji sa ručno napravljenim dodatnim izdušnim sistemom.

Vlasniku ,Scottu Blattneru,onome koji je u Singer došao sa Porscheom 911 (964) iz  davne 1990. godine i rekao kako  želi imati najlakšu i još najsnažniju moguću verziju, i Singer i Williams su napravili  modernu klasiku a čija masa iznosi samo do 990 kilograma, a to je rezultat i nakon obilnog korištenja magnezija,te  titanija i naravno nakon karbona.

I dok su u Williamsu se prije primarno bavili motorom i samo konstrukcijom karoserije, u poznatom Singeru  birali su i najbolje proizvođačeod  ostalih komponenti a koje nam  čine automobili pa nam je i Blattnerov 911 DLS (Dynamics and Lightweighting Study) koji postavljen na BBS-ovim 18-inčnim dodatno ojačanim magnezijskim felgama a na kojima su postavljene gume Michelin Pilot Sport Cup 2. Za idealno vrhunsko kočenje se brine Brembo, a za magnezijski šestostepeni ručni mjenjač je isporučila kompanija Hewland.

U Singeru na kraju su i donijeli odluku da ,će  pored ovog Blattnerovog automobila, još po istom receptu ponuditi i 74 primjerka, a za  svaki 911 DLS će bit tu napravljen i  u pogonima Williamsa. Kupci imati će mogućnost pored svega da biraju bolji nivo opreme, što na kraju će određivati nam masu za  svakog primjerka.

Kompaniju sa središtem u Kaliforniji,  (SAD) Singer Vehicle Design   je  osnovao  britanski muzičar i automobilski dizajner Rob Dickinson.
Od osnivanja iz 2009. godine u Singeru za ručne proizvode izvanredan je automobil koji zasnovan je na izvanrednom  Porscheu 911 serije 964.

Svi su tu jednoglasni: Singer je od starih “umornih” karoserija Porschea 911, koji  proizvodio se još  od 1990. do 1994. godine, a pravi i  fenomenalan automobil a koji je tu optimalna mješavina od prošlih i sadašnjih vremena. Uz svoj nezaustavljivi napredak iz tehnologije Singerov 911 je u mnogim  detaljima bolji nam od originala jer se u Porscheu, u vrijeme kada  pravili su poznatu seriju 964, jednostavno oni nisu imali na svom  raspolaganju današnje bolje kompjuterske programe i do nekolicinu mehaničkih komponenti.

Posljednju ovdje u nizu iz Singerovih 911-ica nam pokreće novi zračno hlađeni 4-litarski motor a koji se raspolaže sa 395 konjskih snaga, a čiji je motor  ekskluzivno za potrebe Singera razvijen nam u  kompaniji Ed Pink Racing Engines. Prijenos kod  snage je na zadnje točkove a obavlja se on  preko ručnog šestostepenog mjenjača.

Automobil nam ima upravljač na svojoj  desnoj strani,i još  podesiv ovjes, električno pokretana sjedišta, a karoserija s panelima a koji su napravljeni i od karbona obojena jedinstvenom je Wasabi bojom. Cijena nije nam još  objavljena, a za premijerno predstavljanje u  publici je obavljeno  u Velikoj Britaniji na jednoj od izložbi automobila Salon Prive Concourse d’Elegance. U međuvremenu, su u DBA odlučili i da ljubiteljima iz klasike ponude i za modernu kreaciju koja  zasnovana je na izvornom Miniju, jer  (ovakav kakav je danas) BMW-ov Mini je ostao Mini samo sa svojim famoznim  imenom.

Mini Remastered je u osnovici originalni model koji  dobio je unaprijeđenu mehaniku (tj. motor, mjenjač, ovjes, kočnice. itd..), znatno tu čvršću strukturu karoserije, te i značajno bolju zvučnu izolaciju, i decentno redizajniranu unutrašnjost i još tu  nekolicinu modernih detalja koji vozaču će olakšati život u svim uslovima današnjeg saobraćaja.

Temeljito dotjeran ovaj se originalni 1,3-litarski četverocilindarski benzinski motor raspolaže s 75 KS i  on pokreće se pritiskom na  jedan taster, a koji se pored USB konektora i mogućnosti za povezivanja mobilnog telefona, tu još je i vrhunski audio-sistem, koža na svim sjedištima, i još centralno daljinsko zaključavanje…

Automobil će  praviti se ručno, a još vam pored aluminijske maske hladnjaka ovdje vrijedi spomenuti i LED tehnologiju koja je u kućištima zadnjih svjetala. Nekolicina detalja hromiranih  na karoseriji je „začin“ naročito  bez kojeg ovakvi automobili ne bi jednostavno  bili to što jesu.

Kupci će ovdje još i moći da biraju sebi boju krova, te sve boje u kabini i naročito dizajn felgi, a DBA je za one koji nisu tu zainteresovani  za individualizaciju već je pripremila dvije edicije: „Inspired by Monte Carlo“, „Inspired by Cafe Racers“ .

TOP DESET NAJBOLJIH AUTOMOBILA

Automobili su pokazali da u novom stoljeću da više ni približno nisu ono što su nekada bili, oni su još jače skrenuli u domenu autonomije i dodatne opreme.Mada  je u svijetu na četiri točka ostalo malčice mjesta, pa je nekoliko proizvođača uspjelo proizvesti nekoliko zanimljivih i barem naizgled posebnih modela od kojih je ova lista sastavljena.

Bugatti Chiron

Mada je njegov prethodnik,moćni Veyron ispao revolucijom,  Chiron zapravo kao njegov nasljednik i ne može biti nešto mega-posebno, deseto je mjesto rezervirano za njega jer  taman tu negdje. Chiron zapravo je pokretni dokaz tome da proizvođači automobila i dalje brzinu vide kao nešto što savršeno paše uz ekskluzivnost, pa zbog toga ovaj automobil nije moguće staviti na bilo kakvu marginu. No da smo doživjeli šok zbog oduševljenja pri pojavljivanju prvih službenih navoda vezanih uz Chiron, ne možemo reći i zato se ovaj automobil nalazi tek na 10. mjestu.

Volkswagen Golf GTI Clubsport

Golf GTI Clubsport  je ove godine ne samo punio kompletan  medijski prostor, već je praktično provirivao iz ćoška zbog Dieselgatea – afere koja je svijetu vrlo ubjedljivo dala do znanja da Volkswagen zajedno sa svim drugim proizvođačima ekološki svjesnih dizela zapravo mulja koliko je dug i širok. Što god da  je pogodilo Volkswagen, njihov je Golf doživio ovu „hardcore“ verziju i poharao Nordschleife, pokazujući Renaultu srednji prst. Ruku na srce, moram reći da čak ni s rekordnim vremenom na „zelenom paklu“ ni sa svom silom performansi i opreme ovaj Golf ni približno ne opravdava svoju poprilično paprenu cijenu, ali to je već drugi par rukava. Kao automobil je ovaj Golf doista nešto spektakularno i posebno, a zatim i apsolutno neočekivano i ugodno iznenađenje iz Wolfsburga. Zato je svoje mjesto našao (i) ovdje.

Ford Focus RS

Uzmemo li u obzir to da su RS-Fordovi oduvijek imali „ono nešto posebno“, za očekivati je bilo da će i Focus RS najnovije generacije zadržati takav pristup. No ovaj je automobil apsolutno zaista prevazišao sva očekivanja. Priznajem, dizajnom definitivno nije nešto posebno, a onaj „Drift“ gumbić mnogima je smiješan i nepotreban dio opreme ovog automobila, ali performanse i stav koji iz sufiksa RS nekako čini skraćenicu za agresivnost jednostavno očarava – pogotovo u plavoj boji. Jasno ko bijeli dan da postoje brži, jači i ekskluzivniji automobili od ovog Forda, ali među konkurencijom u sklopu koje se Focus RS nalazi, jednostavno je nemoguće ne izdvojiti i ne obožavati ga. Pa ako već zbog ničeg drugog, onda je zbog toga zaslužio biti prisutan i ovdje.Slažeteli se?

Cadillac CTS-V

Da, poznato mi je ,velika većina vas ce reći da je BMW bolji i da Mercedes-Benz daje više razloga za kupnju, ljubitelji okupljeni oko „gospodara prstenova“ ili paraolimpijskog logotipa reći će kako nemamo pojma o čemu pričamo. No Cadillac sa svojim V-modelima tokom posljednjih godina pokazuje apsolutnu posvećenost performansama i u svijet nenormalno brzih limuzina donosi svoj unikatan potpis. Mada taj potpis nema tradiciju brzine i ludila s kojom raspolažu Audi, BMW i Mercedes-Benz, no kada se sjetimo da je Cadillac zaokrenuo iz svijeta namijenjenog mafijašima i penzionerima prema Le Mansu i Nordschleifeu, jasno je vidljivo zašto smo CTS-V stavili na ovu top-listu.

Chevrolet Camaro ZL1

Naravno na popis ide još jedan  "Amer" i svojevrsne legende koja još od šezdesetih Chevrolet stavlja na kartu proizvođača koji očaravaju stavom i performansama. Doduše, posljednja generacija Camara skroz malo  je izgubila kormilo, jer motor iz Corvette skupa s dijelovima ovjesa kakvi se nalaze na Cadillacovim V-modelima zajednički ne idu u prilog originalnosti, ali sve je to relativno nebitno kada se pogleda šira slika. ZL1 stvarno je siguran  automobil koji na dnevnoj bazi svojom pojavom može fascinirati gdje god da se pojavi, a na stazi je uvjerljiviji od mnogih skupljih pripadnika svijeta sportskih super brzih automobila. Možda je malčice „nabrijan“ u svom nastupu i time ispada smiješnim za sve one kojima nošenje kaubojskog šešira nije nimalo privlačno, ali s obzirom na to da su sve bitne komponente na njemu daleko nadmašle „muscle car“ filozofiju iz šezdesetih, Camaro ZL1 je jednostavno zakon i tu je kraj priče.

Mercedes-Benz AMG GT-C

AMG GT-C moguće opisati jedino jednom riječju "nema dalje"perverzija na četiri točka koja nikog ama baš nikog ne može ostaviti ravnodušnim .AMG GT je već sam po sebipredobar automobil koji krase brzina i performanse i onaj najbitniji faktor ekskluzivnosti, ali ova topless-verzija modela sve to podiže za još pokoju stepenicu. Uostalom, samo pogledajte kako to čudovište bez krova izgleda i kakav dojam odaje i sve će vam biti jasno.Ako kojim slučajem i dalje niste sigurni zašto smo ovaj automobil naveli u sklopu ove top-liste, možda je vrijeme da posjetite ljekara  ili jednostavno svoj auto-entuzijazam prebacite u neku drugu domenu poput npr. šivanja ili kuhanja.

Renault Talisman (pogotovo karavan)

„Renault? Halo legendo četvrto mjesto? Da li ste vi normalni?!?“ Sigurna  pitanja, moramo priznati. No Talisman nastavlja onu ispravnu ideologiju luksuza i apsolutne udobnosti iz nekih prošlih vremena, te korača istim stazama kojima su koračali modeli 20, 25, 30 i svemirska limuzina iz devedesetih, odnosno Safrané. Ruku na srce, ovaj se automobil možda i ne bi našao na ovoj top-listi da nije bilo ovogodišnjeg Auto Showa, gdje je na Renaultovom izlagačkom prostoru plavi karavan tog naziva nekima od nas uzrokovao nekontrolirano ispuštanje sline iz usta. Uzimajući u obzirom na to da oduvijek volimo karavane (i to pogotovo one brze ili po nečem posebno atraktivne), to i nije nešto čudno, no s obzirom na Renaultove modele koji su tokom  posljednjih godina opisivali firmu i njenu orijentaciju na tržištu, Talisman nas je izuzetno pozitivno  iznenadio u svakomn pogledu. Samim time je ovaj model zasjao u svom punom sjaju i definitivno pokazao da Renault može proizvesti puno uvjerljivije modele od blijedih SUV-a i CrossOvera kakve smo navikli gledati na tržištu s logotipom „tvoraca automobila“.

Acura (Honda) NSX

Mada je izrada modela trajala više od deset godina i usprkos činjenici da je originalni NSX nešto apsolutno neponovljivo, Honda je još jednom pokazala da u svojim redovima i dalje ima ekipu koja može i zna iznenaditi čak i one najzahtjevnije među nama.Ako će mo iskreno  novi  NSX Hibrid  kao takav ima itekako puno razloga da ga ne volimo baš previše, ali ovaj automobil umjesto ekoloških muljarija i marketinških trikova raspolaže s pravim, stvarnim i iskoristivim performansama koje ga čine itekako posebnim. Sasvim realno gledano, ovaj automobil ni u bunilu ne treba uspoređivati s Priusom, jer kao pravi sportski automobil (što NSX definitivno jest) s njime ni u kojoj religiji nije usporediv. Dakako, ako je poređenje potrebno, onda je tek McLaren P1, Ferrari LaFerrari i Porsche 918 moguće staviti u istu rečenicu s novim NSX-om, a u sklopu takve usporedbe NSX ispada najposebnijim od mnogo njih, jer je cijenom poput super-automobila na akciji u obližnjem salonu. Pametnome dosta.

Porsche Panamera

Svakako iznenađenja desetljeća i jedne od najozbiljnih prikaza pretvaranja odvratne gusjenice u predivnog leptira. Kada je prva Panamera prikazana svijetu, mnogi od nas su pomislili kako se radi o nekoj neukusnoj šali. Potom su šok i nevjerica prerasli u gađenje, a na kraju je cijela priča završila smijehom i sarkastičnim primjedbama na konto 911-ice na koju je pao "peh". Dakle prva je generacija Panamere usprkos neslaganjima nekih po tom pitanju (izuzev interijera) bila gadna poput gangrenozne rane, pa je ova druga generacija na tržište donijela jedno od najugodnijih iznenađenja u toku proteklih godina i Panameru svrstala na kartu najljepših automobila na svijetu. Luksuz i performanse nisu nešto što bismo posebno isticali, jer na kraju krajeva ipak je to Porsche, ali dizajn apsolutno očarava iz svih uglova i to je sasvim dovoljno da konstatiramo kako poželjniju limuzinu već dugo godina nismo imali prilike vidjeti.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Ma jasno kao dan BMW M3 je super. Mercedes-Benz AMG C63 je također perverzija. Audi RS4 svakako  ima „ono nešto posebno“ usprkos činjenici koja kaže da je zbog pogona na sva četiri točka.No usprkos svim pozitivnim i posebnim stranama, niti jedan od tri navedena modela nema ono što ima Alfa Giulia Quadrifoglio – bukvalno klasičan dašak ludila i elegancije s kojima ova Alfa već s prvim fotografijama apsolutno očarava i obara s nogu htjeli to priznati ili ne. Naravno…već smo stoput utvrdili kako bismo radije kupili M3, nego „riskirali“ s Alfom, no sve je to samo teorija. U praksi bismo definitivno probdjeli nekoliko neprospavanih noći preispitujući razloge „za“ i „protiv“, jer kombinacija Ferrarija i Maseratija upakirana u Alfinu karoseriju jednostavno nije nešto što bi u bilo kojem rječniku označavalo nešto za odbaciti ili marginalizirati.I da , cijena je i više nego paprena, mada  s druge strane je ovo Alfa kakvu smo dugo,dugo željno iščekivali i sada kad se konačno nalazi među nama, ne vidimo druge opcije osim obožavanja svega što Giulia Quadrifoglio predstavlja. …a vjerovali ili ne, radi se o jako puno toga. Eto…naša je lista popunjena.Vjerovatno su  neki od automobila  s nje zasigurno naišli na odobravanje, dok su se zbog nekih mnogi zapitali kakvih smo se droga "dosinili" prije sastavljanja ove liste. Razumije se  da smo u nju mogli uvrstiti još svega i svačega, ali ovo su automobili na koje smo u bilo koje doba dana ili noći uvijek bili u mogućnosti obratiti potpunu pažnju. Iskreno se nadamo da ćete barem jednim  dijelom razumjeti kako smo i zašto sastavili ovu top-listu.

Comments

comments

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Na vrh
Zatvori