Novosti

Audi je svoja vozila ustupio igračima Reala

Poput igrača Bajerna, tako su nam i fudbaleri “Kraljevskog kluba” dobili od sponzora, poznate kompanije Audi, automobile koje će  nam koristiti u narednih i godinu dana. Pokazalo se da je, za razliku od “Bavaraca” koji najviše cijene RS6 Avant, najpopularniji je Audijev model među igračima Reala – SUV Q7. Čak je 14 fudbalera aktuelnog osvajača Lige šampiona je odabralo  ovo vozilo kao jedno novo prevozno sredstvo kojim će nam  svakodnevno dolaziti na treninge svog kluba. Prva zvij ezda madridskog kluba, Kristijano Ronaldo, koji nam se još nedavno pohvalio da je nabavio jedan od  najprestižnijih automobila današnjice – Bugatti Chiron, odlučio je da mu  sad i službeno vozilo u sljedećih 12 meseci bude crna sportska kupe limuzina Audi RS7 Sportback sa Performance paketom. Trener Reala,  Zinedin Zidan, preuzeo je ključeve od sportskog karavana Audi RS6 Avant Performance, dok “najskromniji” je  automobil izabrao Marko Asensio – u njegovu garažu stigao nam je metalik bijeli Audi S5 Coupe. Sa druge strane, najskuplji je Audijev model, R8 Spyder, u narednih godinu dana vozit će štoper Serhio Ramos. Među modelima koje je  njemački proizvođač ponudio fudbalerima Reala nije se ni našla najprestižnija limuzina – novi Audi A8

Audi (nem. Audi AG) firma je sa sjedištem u Ingolštatu, Bavarska, je njemački proizvođač ovih automobila i član Folksvagen grupacije. Folksvagen je  već obnovio brend, lansiranjem modela Audi F103, 1965. godine. Do 1966. godine, postaje vlasnik 99,55 % akcija kompanije, kupujući u fazama akcije od pređašnjeg vlasnika Dajmler-Benca. Ime kompanije potiče od prezimena osnivača Augusta Horha. Osnivač jeovako  nazvao kompaniju, prevodeći svoje prezime na latinski. Horh koje na njemačkom znači „slušati“. Kompanija je zvanično osnovana 1909. godine, da bi se 1932. integrisala u jedinstvenu kompaniju sa još tri proizvođača. Četiri prstena u amblemu, upravo predstavljaju automobilske kompanije koje se ovako  udružine i stvorile Auto uniju. Slogan Audijaje  na njemačkom glasi „Vorsprung durch Technik“, što znači „Napredak kroz tehniku“. Korijeni ove kompanije sežu u 1899. godinu i vezuju se za ime Augusta Horha (1868-1951). Prvi Horhov automobil proizveden nam je 1901. Godine 1909. Horh je bio prisiljen da ovako napusti kompaniju koju je osnovao. Ubrzo i potom, osnovao je kompaniju u Cvikauu, nastavivši da koristi Horh brend. Njegovi bivši partneri tužili su ga sudu zbog tako nedozvoljenog korišćenja zaštitnog znaka, a njemački sud je donio odluku da brend Horh pripada njegovoj bivšoj kompaniji. Horh je, dakle, bio prinuđen da se uzdrži od korišćenja vlastitog prezimena u svom novom poslu sa automobilima.

 

Horh je tako sazvao sastanak u stanu Franca Fikenčera da bi smislio novo ime. Tokom ovog je  sastanka, Francov sin je tiho učio latinski jezik u samom uglu sobe. U nekoliko navrata činilo se kao da je na ivici da izgovori nešto, ali bi samo progutao riječi i nastavio da radi, sve dok u jednom momentu nije izustio: „Oče – audiatur et altera pars… zar ne bi bila odlična  ideja nazvati je AUDI umjesto HORH?“. „Hör“ na njemačkom znači „Slušaj!“ a isto to znači i „Audi“ na latinskom. Svi tako prisutni su sa oduševljenjem prihvatili ideju. Nova kompanija sa nazivom Audi je osnovana 16. jula 1909. u Cvikauu [2]. Često je prisutno uvjerenje (ali to nije tačno) da je Audi akronim od „Auto Union Deutschland Ingolstadt“.Audi je počeo sa četvorocilindričnim modelom 2612 cc (2,6 litara), za kojim su uslijedili modeli 3564 cc, kao i 4680 cc. Ova vozila su se pokazala uspješnim čak i na sportskim priredbama. August Horh je napustio kompaniju Audi 1920. Audi su automobili toga vremena bili su luksuzna vozila opremljena specijalnom limarijom. Godine 1932. Audi se integrisao sa proizvođačima Horh (nem. Horch), DKW i Vanderer (nem. Wanderer) u Auto uniju. Auto unija je koristila četiri ispresijecana prstena, koji danas predstavljaju znak Audija, kao simbol gorepomenuta četiri brenda.

Ovaj znak nam  je, međutim, korišten samo na trkačkim modelima Auto unije tog vremena, dok su nam kompanije članice koristile svoje nazive i ambleme. Sve je veća pažnja počela se poklanjati tehnološkom razvoju, te su se u neke Audi modele počeli ugrađivati Horh ili Vanderer motori. Amblem kod Audija čine četiri isprepletena tako i prstena koja predstavljaju našu Auto uniju. Amblem pd Audija simboliše integraciju ovog Audija sa DKW, Horhom i Vandererom: prvi prsten predstavlja nam Audi, drugi predstavlja DKW, treći Horh, a četvrti tako i poslednji Vanderer. Novoosnovana kompanija bila nam je poznata kao „Audi NSU Auto Union AG“, i označila je pojavljivanje Audija kao zasebnog brenda, i to po samo i prvi put poslije rata. Prvi novi model ovog naziva bio je Audi 100 iz 1968. godine. Za njim su ubrzo uslijedili, Audi 50 i 1972. godine Audi 80, koji je u svojem životu doživio četiri generacije. Kako je izgled Audija toga vremena bio dosta konzervativan, prihvaćen je prijedlog inžinjera Jerga Bensingera da se tehnologija za pogon na sva četiri točka, koja je već bila našla primenu u nekim Folksvagenovim modelima, prilagodi i primjeni u Audijevim trkačkim modelima.

 

Kao rezultat svih tih napora, 1980. godine nastao je model „kvatro“, kupe sa turbo motorom, koji nam  je ujedno bio prvi njemački serijski proizveden automobil sa pogonom na sva četiri točka preko centralnog diferencijala. Kompanija Audi AG je 2010. godine prodala čak i oko 1 092 400 automobila, što je više od predviđene godišnje prodaje, te je tako i  time postala najbolja godina ikada što se tiče prodaje. U Kini, tako Audi je prodao rekordnih 227 938 komada; u Sjedinjenim Državama, ova nam je marka  po prvi put prešla granicu od prodanih 100 000 vozila. U Njemačkoj – kako je i očekivano – novi Audi A1 je pomogao kompaniji iz Ingolštata da tu godinu završi s dobrim rezultatima. Prodajni rezultati tokom cijele godine, s prodanih 229 157 automobila, su nešto viši nego 2009. godine, unatoč utjecaju bonusa za zamjenu starih automobila. Što se tako  tiče prodaje u Europi od januara do novembra, kompanija Audi AG je prodala 647600 automobila i potvrdila svoju poziciju kao jedna evropska najbolje prodavana premijum automobilska marka . U takvoj prvoj polovini 2011. godine Audi nam je s  kupcima širom svijeta isporučio više od 652 950 automobila

 

TOP DESET NAJBOLJIH AUTOMOBILA

Automobili su pokazali da u novom stoljeću da više ni približno nisu ono što su nekada bili, oni su još jače skrenuli u domenu autonomije i dodatne opreme.Mada  je u svijetu na četiri točka ostalo malčice mjesta, pa je nekoliko proizvođača uspjelo proizvesti nekoliko zanimljivih i barem naizgled posebnih modela od kojih je ova lista sastavljena.

Bugatti Chiron

Mada je njegov prethodnik,moćni Veyron ispao revolucijom,  Chiron zapravo kao njegov nasljednik i ne može biti nešto mega-posebno, deseto je mjesto rezervirano za njega jer  taman tu negdje. Chiron zapravo je pokretni dokaz tome da proizvođači automobila i dalje brzinu vide kao nešto što savršeno paše uz ekskluzivnost, pa zbog toga ovaj automobil nije moguće staviti na bilo kakvu marginu. No da smo doživjeli šok zbog oduševljenja pri pojavljivanju prvih službenih navoda vezanih uz Chiron, ne možemo reći i zato se ovaj automobil nalazi tek na 10. mjestu.

Volkswagen Golf GTI Clubsport

Golf GTI Clubsport  je ove godine ne samo punio kompletan  medijski prostor, već je praktično provirivao iz ćoška zbog Dieselgatea – afere koja je svijetu vrlo ubjedljivo dala do znanja da Volkswagen zajedno sa svim drugim proizvođačima ekološki svjesnih dizela zapravo mulja koliko je dug i širok. Što god da  je pogodilo Volkswagen, njihov je Golf doživio ovu „hardcore“ verziju i poharao Nordschleife, pokazujući Renaultu srednji prst. Ruku na srce, moram reći da čak ni s rekordnim vremenom na „zelenom paklu“ ni sa svom silom performansi i opreme ovaj Golf ni približno ne opravdava svoju poprilično paprenu cijenu, ali to je već drugi par rukava. Kao automobil je ovaj Golf doista nešto spektakularno i posebno, a zatim i apsolutno neočekivano i ugodno iznenađenje iz Wolfsburga. Zato je svoje mjesto našao (i) ovdje.

Ford Focus RS

Uzmemo li u obzir to da su RS-Fordovi oduvijek imali „ono nešto posebno“, za očekivati je bilo da će i Focus RS najnovije generacije zadržati takav pristup. No ovaj je automobil apsolutno zaista prevazišao sva očekivanja. Priznajem, dizajnom definitivno nije nešto posebno, a onaj „Drift“ gumbić mnogima je smiješan i nepotreban dio opreme ovog automobila, ali performanse i stav koji iz sufiksa RS nekako čini skraćenicu za agresivnost jednostavno očarava – pogotovo u plavoj boji. Jasno ko bijeli dan da postoje brži, jači i ekskluzivniji automobili od ovog Forda, ali među konkurencijom u sklopu koje se Focus RS nalazi, jednostavno je nemoguće ne izdvojiti i ne obožavati ga. Pa ako već zbog ničeg drugog, onda je zbog toga zaslužio biti prisutan i ovdje.Slažeteli se?

Cadillac CTS-V

Da, poznato mi je ,velika većina vas ce reći da je BMW bolji i da Mercedes-Benz daje više razloga za kupnju, ljubitelji okupljeni oko „gospodara prstenova“ ili paraolimpijskog logotipa reći će kako nemamo pojma o čemu pričamo. No Cadillac sa svojim V-modelima tokom posljednjih godina pokazuje apsolutnu posvećenost performansama i u svijet nenormalno brzih limuzina donosi svoj unikatan potpis. Mada taj potpis nema tradiciju brzine i ludila s kojom raspolažu Audi, BMW i Mercedes-Benz, no kada se sjetimo da je Cadillac zaokrenuo iz svijeta namijenjenog mafijašima i penzionerima prema Le Mansu i Nordschleifeu, jasno je vidljivo zašto smo CTS-V stavili na ovu top-listu.

Chevrolet Camaro ZL1

Naravno na popis ide još jedan  "Amer" i svojevrsne legende koja još od šezdesetih Chevrolet stavlja na kartu proizvođača koji očaravaju stavom i performansama. Doduše, posljednja generacija Camara skroz malo  je izgubila kormilo, jer motor iz Corvette skupa s dijelovima ovjesa kakvi se nalaze na Cadillacovim V-modelima zajednički ne idu u prilog originalnosti, ali sve je to relativno nebitno kada se pogleda šira slika. ZL1 stvarno je siguran  automobil koji na dnevnoj bazi svojom pojavom može fascinirati gdje god da se pojavi, a na stazi je uvjerljiviji od mnogih skupljih pripadnika svijeta sportskih super brzih automobila. Možda je malčice „nabrijan“ u svom nastupu i time ispada smiješnim za sve one kojima nošenje kaubojskog šešira nije nimalo privlačno, ali s obzirom na to da su sve bitne komponente na njemu daleko nadmašle „muscle car“ filozofiju iz šezdesetih, Camaro ZL1 je jednostavno zakon i tu je kraj priče.

Mercedes-Benz AMG GT-C

AMG GT-C moguće opisati jedino jednom riječju "nema dalje"perverzija na četiri točka koja nikog ama baš nikog ne može ostaviti ravnodušnim .AMG GT je već sam po sebipredobar automobil koji krase brzina i performanse i onaj najbitniji faktor ekskluzivnosti, ali ova topless-verzija modela sve to podiže za još pokoju stepenicu. Uostalom, samo pogledajte kako to čudovište bez krova izgleda i kakav dojam odaje i sve će vam biti jasno.Ako kojim slučajem i dalje niste sigurni zašto smo ovaj automobil naveli u sklopu ove top-liste, možda je vrijeme da posjetite ljekara  ili jednostavno svoj auto-entuzijazam prebacite u neku drugu domenu poput npr. šivanja ili kuhanja.

Renault Talisman (pogotovo karavan)

„Renault? Halo legendo četvrto mjesto? Da li ste vi normalni?!?“ Sigurna  pitanja, moramo priznati. No Talisman nastavlja onu ispravnu ideologiju luksuza i apsolutne udobnosti iz nekih prošlih vremena, te korača istim stazama kojima su koračali modeli 20, 25, 30 i svemirska limuzina iz devedesetih, odnosno Safrané. Ruku na srce, ovaj se automobil možda i ne bi našao na ovoj top-listi da nije bilo ovogodišnjeg Auto Showa, gdje je na Renaultovom izlagačkom prostoru plavi karavan tog naziva nekima od nas uzrokovao nekontrolirano ispuštanje sline iz usta. Uzimajući u obzirom na to da oduvijek volimo karavane (i to pogotovo one brze ili po nečem posebno atraktivne), to i nije nešto čudno, no s obzirom na Renaultove modele koji su tokom  posljednjih godina opisivali firmu i njenu orijentaciju na tržištu, Talisman nas je izuzetno pozitivno  iznenadio u svakomn pogledu. Samim time je ovaj model zasjao u svom punom sjaju i definitivno pokazao da Renault može proizvesti puno uvjerljivije modele od blijedih SUV-a i CrossOvera kakve smo navikli gledati na tržištu s logotipom „tvoraca automobila“.

Acura (Honda) NSX

Mada je izrada modela trajala više od deset godina i usprkos činjenici da je originalni NSX nešto apsolutno neponovljivo, Honda je još jednom pokazala da u svojim redovima i dalje ima ekipu koja može i zna iznenaditi čak i one najzahtjevnije među nama.Ako će mo iskreno  novi  NSX Hibrid  kao takav ima itekako puno razloga da ga ne volimo baš previše, ali ovaj automobil umjesto ekoloških muljarija i marketinških trikova raspolaže s pravim, stvarnim i iskoristivim performansama koje ga čine itekako posebnim. Sasvim realno gledano, ovaj automobil ni u bunilu ne treba uspoređivati s Priusom, jer kao pravi sportski automobil (što NSX definitivno jest) s njime ni u kojoj religiji nije usporediv. Dakako, ako je poređenje potrebno, onda je tek McLaren P1, Ferrari LaFerrari i Porsche 918 moguće staviti u istu rečenicu s novim NSX-om, a u sklopu takve usporedbe NSX ispada najposebnijim od mnogo njih, jer je cijenom poput super-automobila na akciji u obližnjem salonu. Pametnome dosta.

Porsche Panamera

Svakako iznenađenja desetljeća i jedne od najozbiljnih prikaza pretvaranja odvratne gusjenice u predivnog leptira. Kada je prva Panamera prikazana svijetu, mnogi od nas su pomislili kako se radi o nekoj neukusnoj šali. Potom su šok i nevjerica prerasli u gađenje, a na kraju je cijela priča završila smijehom i sarkastičnim primjedbama na konto 911-ice na koju je pao "peh". Dakle prva je generacija Panamere usprkos neslaganjima nekih po tom pitanju (izuzev interijera) bila gadna poput gangrenozne rane, pa je ova druga generacija na tržište donijela jedno od najugodnijih iznenađenja u toku proteklih godina i Panameru svrstala na kartu najljepših automobila na svijetu. Luksuz i performanse nisu nešto što bismo posebno isticali, jer na kraju krajeva ipak je to Porsche, ali dizajn apsolutno očarava iz svih uglova i to je sasvim dovoljno da konstatiramo kako poželjniju limuzinu već dugo godina nismo imali prilike vidjeti.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Ma jasno kao dan BMW M3 je super. Mercedes-Benz AMG C63 je također perverzija. Audi RS4 svakako  ima „ono nešto posebno“ usprkos činjenici koja kaže da je zbog pogona na sva četiri točka.No usprkos svim pozitivnim i posebnim stranama, niti jedan od tri navedena modela nema ono što ima Alfa Giulia Quadrifoglio – bukvalno klasičan dašak ludila i elegancije s kojima ova Alfa već s prvim fotografijama apsolutno očarava i obara s nogu htjeli to priznati ili ne. Naravno…već smo stoput utvrdili kako bismo radije kupili M3, nego „riskirali“ s Alfom, no sve je to samo teorija. U praksi bismo definitivno probdjeli nekoliko neprospavanih noći preispitujući razloge „za“ i „protiv“, jer kombinacija Ferrarija i Maseratija upakirana u Alfinu karoseriju jednostavno nije nešto što bi u bilo kojem rječniku označavalo nešto za odbaciti ili marginalizirati.I da , cijena je i više nego paprena, mada  s druge strane je ovo Alfa kakvu smo dugo,dugo željno iščekivali i sada kad se konačno nalazi među nama, ne vidimo druge opcije osim obožavanja svega što Giulia Quadrifoglio predstavlja. …a vjerovali ili ne, radi se o jako puno toga. Eto…naša je lista popunjena.Vjerovatno su  neki od automobila  s nje zasigurno naišli na odobravanje, dok su se zbog nekih mnogi zapitali kakvih smo se droga "dosinili" prije sastavljanja ove liste. Razumije se  da smo u nju mogli uvrstiti još svega i svačega, ali ovo su automobili na koje smo u bilo koje doba dana ili noći uvijek bili u mogućnosti obratiti potpunu pažnju. Iskreno se nadamo da ćete barem jednim  dijelom razumjeti kako smo i zašto sastavili ovu top-listu.

Comments

comments

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Na vrh
Zatvori