Test

Jaguar osvaja polje apsolutne elegancije

Jaguar XJS – za je neke polje apsolutne elegancije, za neke pak druge opis je nekih drugačijih vremena, a opet  za neke treće razlog je to za mnoge neprospavane noći i za financijska zaduživanja zbog kvarova. Ovaj  automobil je nam još od sedamdesetih godina od prošlog stoljeća za Jaguar označio si nastavak tradicije koja tu podrazumijeva performanse, udobnost ali i  apsolutnu eleganciju, te  kao takav je nam ovaj model oko sebe već i skupio kult obožavatelja.

Slikovni rezultat za jaguar xjs

 

Znači li nam XJS skraćenicu neku za vječnu eleganciju?

Proizvodni vijek mu je od preko dvadeset godina zato uz XJS  vezao je taj vijek puno toga pozitivnog i puno nam zanimljivog, ali je zbog svih tih  Jaguarovih poslovnih eskapada i mnogih sporadičnih propadanja i ovaj se model na momente jako jako patio. Kvarovi su mu bili izuzetno česti ali skupi, pa u nekim je se vremenskim periodima i kvaliteta kod izrade mu bila je izuzetno problematična – isto je  kao i završna obrada.
Posljednje godine  za XJS su bile poprilično nam mučne, jer  usprkos sporadičnim redizajnima i transplantatima on je u obliku jačih motora sa više performansi, i ovaj model je jednostavno tu izgledao staro i zato  zbog toga je i prodaja konstantno mu padala. No usprkos svemu tome postoje i oni kojima  Jaguar je stvarno XJS zakon,a i ustav i deklaracija su neovisnosti u jednom i to nam je  sasvim u redu.

Slikovni rezultat za jaguar xjs

Ovako su izgledali posljednji primjerci XJS-a.

Danas je nam XJS tek rado viđen gost na samo aukcijama i na neki eventima „revival“ ideologije. Trkaće su verzije te koje  sredinom su osamdesetih godina od prošlog stoljeća doslovce i decimirale konkurenciju kao što je BMW-a i Alfa Romea bile su one tu toliko brze da  ovaj je trkaći Jaguar ubrzo zatim i postao ikonom ETCC-a (European Touring Car Championship), a njegov 5,3-litarski V12-motor je  ispao  jednim od onih  najkvalitetnijih, i od najjačih i najtrajnijih trkaćih motora od tog vremena. To  je Tom Walkinshaw skupa s Jaguarom i to po tko zna koji puta oživio slavu i izvrsnost iz posebnih nekih prošlih vremena, pa  to u domeni kod utrkivanja i ovaj automobil nam itekako vrijedi zato i spomenuti.

Povezana slika

XJS je bio prava zvijer na stazi.

Dakle voljeli vi njega ili ne, ipak Jaguar XJS je definitivno tu zaista jedan poseban automobil. No i njegov svaki takav model ima i tu svoju povijest, tj. ima on nešto iz čega je izrastao. A ta povijest se  za XJS svodi tu na puno manje poznati jedan Jaguar XJ-C, odnosno XJ Coupé.

 

XJ-C kao prethodnik XJS-a.

Jaguar XJ-C jedan  od onih je automobila za koje ovdjeu današnje vrijeme tek malobrojni znaju. Razloga za tome ima puno, ali je jedan od najbitnijih svodi se na činjenicu koja nam kaže da  tijekom životnog ciklusa je od ove izvedenice modela XJ proizvedeno tu tek nešto nam više od 10,000 primjeraka.
Prvi primjerak je tusvoju premijeru doživio sa 1973. godine na famoznom salonu automobila u Londonu, ali  zbog raznoraznih većih i manjih problema inicijalno se pojavljivanje na tržištu tek dogodilo neke dvije godine kasnije.
Baza kod  ovog automobila je  donirana  iz model XJ sa kraćim međuosovinskim razmakom, čime  XJ-C je tu ispao nešto kompaktniji i zaista apsolutno lijep za gledati.

Povezana slika

 

Raste trava zelena…

S obzirom i na kratak njegov  životni vijek, po svemu ovom se Jaguarovom modelu tu i nije puno pimplalo. Od početka te proizvodnje 1975. godine, pa sve tako do kraja 1978. godine, kada proizveden je i posljednji primjerak, kupcima  na raspolaganju su mu bila tek dva motora. Jedan od njih imao je šest cilindara i 4,2 litre zapremine, a drugi je tu bio  onaj koji je raspolagao sa zapreminom od 5,3 litre i sadvanaest cilindara složenih mu u slovo V. Snaga nije mu bila nešto oko čega bi  bilo tko se (čak i tada) trebao uopće raspametiti, ali  usprkos svemu je ovaj automobil izuzetno bio dobro prihvaćen. Stoga je baš prava šteta da primjeraka ovog automobila nije bilo više, no možda u tome i leži dio posebnosti vezanih uz XJ-C – pogotovo ako  pita se to današnje kolekcionare koji  sretni su tu poput debelih klinaca u slastičarnici kada oni u svoje garaže ugrabe poneki od primjeraka.

 

Predivan je,jaguar zar ne?!

Jedan je zaista on od najposebnijih primjeraka i kod ovog poprilično rijetkog modela  nedavno je  izašao iz tvrtke Carlex Design. Automobil  je u privatnom  vlasništvu, te mu  nije bila još potrebna i restauracija interijera, pa i kako  tvrtka Carlex Design  s tim dijelom se tu primarno bavi, to nam i nije nikakvo čudo da   posao   povjeren je upravo baš bio njima.
Iako  ne radi se tu o projektu koji tu u stopu mu prati resto-mod filozofiju, zato je ovaj Jaguar XJ-C i daljekao  savršen spoj klasike sa tek nekolicinom dodataka iz moderni(ji)h vremena.
Projektu se tu  od početka bilo pristupilo „u rukavicama“, pa umjesto određenih raznoraznih proširenja, ili izobličenih optičkih dodataka i od ogromnih kotača, ovaj nam  Jaguar i dalje još  slijedi eleganciju a koju mu  već je u startu podarila i  tvornica.

 

TOP DESET NAJBOLJIH AUTOMOBILA

Automobili su pokazali da u novom stoljeću da više ni približno nisu ono što su nekada bili, oni su još jače skrenuli u domenu autonomije i dodatne opreme.Mada  je u svijetu na četiri točka ostalo malčice mjesta, pa je nekoliko proizvođača uspjelo proizvesti nekoliko zanimljivih i barem naizgled posebnih modela od kojih je ova lista sastavljena.

Bugatti Chiron

Mada je njegov prethodnik,moćni Veyron ispao revolucijom,  Chiron zapravo kao njegov nasljednik i ne može biti nešto mega-posebno, deseto je mjesto rezervirano za njega jer  taman tu negdje. Chiron zapravo je pokretni dokaz tome da proizvođači automobila i dalje brzinu vide kao nešto što savršeno paše uz ekskluzivnost, pa zbog toga ovaj automobil nije moguće staviti na bilo kakvu marginu. No da smo doživjeli šok zbog oduševljenja pri pojavljivanju prvih službenih navoda vezanih uz Chiron, ne možemo reći i zato se ovaj automobil nalazi tek na 10. mjestu.

Volkswagen Golf GTI Clubsport

Golf GTI Clubsport  je ove godine ne samo punio kompletan  medijski prostor, već je praktično provirivao iz ćoška zbog Dieselgatea – afere koja je svijetu vrlo ubjedljivo dala do znanja da Volkswagen zajedno sa svim drugim proizvođačima ekološki svjesnih dizela zapravo mulja koliko je dug i širok. Što god da  je pogodilo Volkswagen, njihov je Golf doživio ovu „hardcore“ verziju i poharao Nordschleife, pokazujući Renaultu srednji prst. Ruku na srce, moram reći da čak ni s rekordnim vremenom na „zelenom paklu“ ni sa svom silom performansi i opreme ovaj Golf ni približno ne opravdava svoju poprilično paprenu cijenu, ali to je već drugi par rukava. Kao automobil je ovaj Golf doista nešto spektakularno i posebno, a zatim i apsolutno neočekivano i ugodno iznenađenje iz Wolfsburga. Zato je svoje mjesto našao (i) ovdje.

Ford Focus RS

Uzmemo li u obzir to da su RS-Fordovi oduvijek imali „ono nešto posebno“, za očekivati je bilo da će i Focus RS najnovije generacije zadržati takav pristup. No ovaj je automobil apsolutno zaista prevazišao sva očekivanja. Priznajem, dizajnom definitivno nije nešto posebno, a onaj „Drift“ gumbić mnogima je smiješan i nepotreban dio opreme ovog automobila, ali performanse i stav koji iz sufiksa RS nekako čini skraćenicu za agresivnost jednostavno očarava – pogotovo u plavoj boji. Jasno ko bijeli dan da postoje brži, jači i ekskluzivniji automobili od ovog Forda, ali među konkurencijom u sklopu koje se Focus RS nalazi, jednostavno je nemoguće ne izdvojiti i ne obožavati ga. Pa ako već zbog ničeg drugog, onda je zbog toga zaslužio biti prisutan i ovdje.Slažeteli se?

Cadillac CTS-V

Da, poznato mi je ,velika većina vas ce reći da je BMW bolji i da Mercedes-Benz daje više razloga za kupnju, ljubitelji okupljeni oko „gospodara prstenova“ ili paraolimpijskog logotipa reći će kako nemamo pojma o čemu pričamo. No Cadillac sa svojim V-modelima tokom posljednjih godina pokazuje apsolutnu posvećenost performansama i u svijet nenormalno brzih limuzina donosi svoj unikatan potpis. Mada taj potpis nema tradiciju brzine i ludila s kojom raspolažu Audi, BMW i Mercedes-Benz, no kada se sjetimo da je Cadillac zaokrenuo iz svijeta namijenjenog mafijašima i penzionerima prema Le Mansu i Nordschleifeu, jasno je vidljivo zašto smo CTS-V stavili na ovu top-listu.

Chevrolet Camaro ZL1

Naravno na popis ide još jedan  "Amer" i svojevrsne legende koja još od šezdesetih Chevrolet stavlja na kartu proizvođača koji očaravaju stavom i performansama. Doduše, posljednja generacija Camara skroz malo  je izgubila kormilo, jer motor iz Corvette skupa s dijelovima ovjesa kakvi se nalaze na Cadillacovim V-modelima zajednički ne idu u prilog originalnosti, ali sve je to relativno nebitno kada se pogleda šira slika. ZL1 stvarno je siguran  automobil koji na dnevnoj bazi svojom pojavom može fascinirati gdje god da se pojavi, a na stazi je uvjerljiviji od mnogih skupljih pripadnika svijeta sportskih super brzih automobila. Možda je malčice „nabrijan“ u svom nastupu i time ispada smiješnim za sve one kojima nošenje kaubojskog šešira nije nimalo privlačno, ali s obzirom na to da su sve bitne komponente na njemu daleko nadmašle „muscle car“ filozofiju iz šezdesetih, Camaro ZL1 je jednostavno zakon i tu je kraj priče.

Mercedes-Benz AMG GT-C

AMG GT-C moguće opisati jedino jednom riječju "nema dalje"perverzija na četiri točka koja nikog ama baš nikog ne može ostaviti ravnodušnim .AMG GT je već sam po sebipredobar automobil koji krase brzina i performanse i onaj najbitniji faktor ekskluzivnosti, ali ova topless-verzija modela sve to podiže za još pokoju stepenicu. Uostalom, samo pogledajte kako to čudovište bez krova izgleda i kakav dojam odaje i sve će vam biti jasno.Ako kojim slučajem i dalje niste sigurni zašto smo ovaj automobil naveli u sklopu ove top-liste, možda je vrijeme da posjetite ljekara  ili jednostavno svoj auto-entuzijazam prebacite u neku drugu domenu poput npr. šivanja ili kuhanja.

Renault Talisman (pogotovo karavan)

„Renault? Halo legendo četvrto mjesto? Da li ste vi normalni?!?“ Sigurna  pitanja, moramo priznati. No Talisman nastavlja onu ispravnu ideologiju luksuza i apsolutne udobnosti iz nekih prošlih vremena, te korača istim stazama kojima su koračali modeli 20, 25, 30 i svemirska limuzina iz devedesetih, odnosno Safrané. Ruku na srce, ovaj se automobil možda i ne bi našao na ovoj top-listi da nije bilo ovogodišnjeg Auto Showa, gdje je na Renaultovom izlagačkom prostoru plavi karavan tog naziva nekima od nas uzrokovao nekontrolirano ispuštanje sline iz usta. Uzimajući u obzirom na to da oduvijek volimo karavane (i to pogotovo one brze ili po nečem posebno atraktivne), to i nije nešto čudno, no s obzirom na Renaultove modele koji su tokom  posljednjih godina opisivali firmu i njenu orijentaciju na tržištu, Talisman nas je izuzetno pozitivno  iznenadio u svakomn pogledu. Samim time je ovaj model zasjao u svom punom sjaju i definitivno pokazao da Renault može proizvesti puno uvjerljivije modele od blijedih SUV-a i CrossOvera kakve smo navikli gledati na tržištu s logotipom „tvoraca automobila“.

Acura (Honda) NSX

Mada je izrada modela trajala više od deset godina i usprkos činjenici da je originalni NSX nešto apsolutno neponovljivo, Honda je još jednom pokazala da u svojim redovima i dalje ima ekipu koja može i zna iznenaditi čak i one najzahtjevnije među nama.Ako će mo iskreno  novi  NSX Hibrid  kao takav ima itekako puno razloga da ga ne volimo baš previše, ali ovaj automobil umjesto ekoloških muljarija i marketinških trikova raspolaže s pravim, stvarnim i iskoristivim performansama koje ga čine itekako posebnim. Sasvim realno gledano, ovaj automobil ni u bunilu ne treba uspoređivati s Priusom, jer kao pravi sportski automobil (što NSX definitivno jest) s njime ni u kojoj religiji nije usporediv. Dakako, ako je poređenje potrebno, onda je tek McLaren P1, Ferrari LaFerrari i Porsche 918 moguće staviti u istu rečenicu s novim NSX-om, a u sklopu takve usporedbe NSX ispada najposebnijim od mnogo njih, jer je cijenom poput super-automobila na akciji u obližnjem salonu. Pametnome dosta.

Porsche Panamera

Svakako iznenađenja desetljeća i jedne od najozbiljnih prikaza pretvaranja odvratne gusjenice u predivnog leptira. Kada je prva Panamera prikazana svijetu, mnogi od nas su pomislili kako se radi o nekoj neukusnoj šali. Potom su šok i nevjerica prerasli u gađenje, a na kraju je cijela priča završila smijehom i sarkastičnim primjedbama na konto 911-ice na koju je pao "peh". Dakle prva je generacija Panamere usprkos neslaganjima nekih po tom pitanju (izuzev interijera) bila gadna poput gangrenozne rane, pa je ova druga generacija na tržište donijela jedno od najugodnijih iznenađenja u toku proteklih godina i Panameru svrstala na kartu najljepših automobila na svijetu. Luksuz i performanse nisu nešto što bismo posebno isticali, jer na kraju krajeva ipak je to Porsche, ali dizajn apsolutno očarava iz svih uglova i to je sasvim dovoljno da konstatiramo kako poželjniju limuzinu već dugo godina nismo imali prilike vidjeti.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Ma jasno kao dan BMW M3 je super. Mercedes-Benz AMG C63 je također perverzija. Audi RS4 svakako  ima „ono nešto posebno“ usprkos činjenici koja kaže da je zbog pogona na sva četiri točka.No usprkos svim pozitivnim i posebnim stranama, niti jedan od tri navedena modela nema ono što ima Alfa Giulia Quadrifoglio – bukvalno klasičan dašak ludila i elegancije s kojima ova Alfa već s prvim fotografijama apsolutno očarava i obara s nogu htjeli to priznati ili ne. Naravno…već smo stoput utvrdili kako bismo radije kupili M3, nego „riskirali“ s Alfom, no sve je to samo teorija. U praksi bismo definitivno probdjeli nekoliko neprospavanih noći preispitujući razloge „za“ i „protiv“, jer kombinacija Ferrarija i Maseratija upakirana u Alfinu karoseriju jednostavno nije nešto što bi u bilo kojem rječniku označavalo nešto za odbaciti ili marginalizirati.I da , cijena je i više nego paprena, mada  s druge strane je ovo Alfa kakvu smo dugo,dugo željno iščekivali i sada kad se konačno nalazi među nama, ne vidimo druge opcije osim obožavanja svega što Giulia Quadrifoglio predstavlja. …a vjerovali ili ne, radi se o jako puno toga. Eto…naša je lista popunjena.Vjerovatno su  neki od automobila  s nje zasigurno naišli na odobravanje, dok su se zbog nekih mnogi zapitali kakvih smo se droga "dosinili" prije sastavljanja ove liste. Razumije se  da smo u nju mogli uvrstiti još svega i svačega, ali ovo su automobili na koje smo u bilo koje doba dana ili noći uvijek bili u mogućnosti obratiti potpunu pažnju. Iskreno se nadamo da ćete barem jednim  dijelom razumjeti kako smo i zašto sastavili ovu top-listu.

Comments

comments

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Na vrh
Zatvori