Novosti

Aston Martin Vanquish gazi na svim poljima od prve pojave!

Aston Martin Vanquish – je automobil koji  u sklopu svoje druge generacije već pri svom samom pojavljivanju na tržištu od 2012. godine ispao jako modernim klasikom i uvijek poželjnim automobilom.


Tome je još dijelom zaslužan za sve  već sam proizvođač koji sa svojim sportskim automobilima i bezvremenskom elegancijom još  od 1913. godine slovi kao jedan od najposebnijih na svijetu. No prena toj priči o uspjehu ovog modela poprilično su nam zaslužni i Ian Callum, te Marek Raichmann kao bitni dizajneri prve i sve druge generacije Vanquisha.

8 Uglavnom, nam kao GT-automobil, Vanquish ima zaista jako malo konkurenata a oni su ti koji su ga u stanju nadmašiti u domeni performansi, dok  onoj koja podrazumijeva stil i eleganciju ovaj model oa praktički i nema konkurenta. Barem ne onog direktnog.

Dakle, druga već  generacija je ovog modela na tržištu nam predstavljena 2012. godine na renomiranom i slavnom eventu pod nazivom Villa D´Este Concorso D´Eleganza i od tog vremena do danas ovaj Astonov model itekako plijeni nam poglede i kupce.

OK, možda i u usporedbi s nekim „običnim“ drugim automobilom prodajni rezultati tu nisu ni po čemu posebni, ali s obzirom i na to da nam Vanquish nije „običan“ automobil, nikoga tu i ne čudi da zbog odlične prodaje je trenutno u planu i treća generacija nam od ovog modela. No o tome u nekom drugom osvrtu, jer svi planovi u ovom momentu još uvijek nisu definirani još kako treba (iako novi Vanquish se već neko vrijeme testira i prijeti Ferrariju 812), pa nam nema smisla izbacivati tu pretpostavke i nagađanja.


Uostalom, nama je bitno  da će Vanquish i opet zasjati pod svjetlima reflektora i već time samim donijeti direktnog konkurenta markama poput Ferrarija, Porschea, poout Jaguara i njima sličnih proizvođača najposebnijeg onog što  svijet sportskih automobila je nam u stanju ponuditi.

Tijekom proteklih pet godina staža na tržištu, Vanquish  bilo moguće je nam kupiti u Coupé i Volante verziji, odnosno i u onoj s krovom i onoj s koje ga je moguće maknuti.
Motor mu ne u obje verzije bio identičan, odnosno 5,9-litarski V12, a snaga je sezala od 565 do 593 konja (u najjačoj „S“ verziji). Uz tu i količinu konja, ovaj model  je 1,8 tona težak automobil do stotke ubrzavao se za 4,1 sekundu, odnosno za nekih 3,5 sekunde u najjačoj verziji, dok  maksimalna brzina je mu sezala od nekih 310 do 325 kilometara na sat.

Dakle, riječ ovdje je performansama koje uz svu silu najnovijih tehnologija i od najfinijih materijala sastavljaju itekako jako poseban GT-automobil.

Specijalnih edicija kod modela je bilo također nekoliko, te je upravo Vanquish unutar jedne od njih proslavio stotinu godina tvrtke. No i prije nekoliko dana je najavljena posebna i istovremeno posljednja s kojom će Aston Martin Vanquish otići u zasluženu mirovinu.
 Finalna verzija modela naziva se Vanquish S Ultimate i predstavlja sve ono najbolje što je Aston Martin s ovim automobilom pokrenuo prije pet godina. Naravno da je ova ultimativna varijacija na temu limitirana u smislu proizvodnje, pa će tek mali broj kupaca, odnosno njih 175 dobiti priliku sjesti u svoj primjerak i uživati u svemu onome što je Aston u ovaj automobil ugurao.Doduše, s obzirom na cijenu od nekih 240,000 eura (odnosno 250,000 eura za Volante verziju modela), za pretpostaviti je kako se ispred vrata u Gaydonu neće stvarati gužve i redovi kupaca, ali to nitko niti ne očekuje. No sigurno je da će se svih 175 primjeraka rasprodati u jako kratkom vremenu i u obje karoserijske izvedbe podjednako.
Što se opreme tiče, jasno je kako Aston Martin u sklopu ove ultimativne verzije Vanquisha nije štedio ni na čemu. Stoga dodatne opreme u pravilu nema, već su neke stvari tek stavljene na izbor budućim vlasnicima. Motorizacija također ostaje identična onoj gore navedenoj, ali se Astonova „Bespoke“ divizija potrudila oko tri opcije eksterijera.
Prva  polakirana je u tzv. „Ultimate Black“ boju i još uz sveobuhvatnu crninu karoserije kombinira tu kontrastnu brončanu boju na prednjem braniku, pragovima i stražnjem difuzoru.
Druga varijacija ovdje na temu boje i kontrasta je svedena  na „Xenon Grey“ boju u kombinaciji sa plavim detaljima na već gore spomenutim dijelovima, dok  ona je treća varijacija na temu polakirana u „White Cold“ boju sa brončanim detaljima.
Dakle, ponuda „Ultimate“ verzije za Vanquish je zapravo  poprilično monokromatska, ali tu nekako sumnjam da  bilo tko ce na odabir boja uputiti za to bilo kakvu zamjerku, jer Vanquish i dalje još uvijek izgleda savršeno.
Gledano kroz neke detalje, sve  manje-više je to isto kao i do sada. Oprema ovdje je ista, detalji unutar interijera također, a dok snaga i performanse i dalje savršeno ga opisuju o kakvom se automobilu radi.

Stoga  neki će možda zamjeriti izostanak bilo kakvog sufiksa snage, ali zato ovaj Vanquish nikoga tu ne bi trebao ostaviti ravnodušnim, a još manje razočarati.
Stoga ova ultimativna verzija Vanquisha doista predstavlja ono najbolje što je Aston Martin tijekom pet godina postojanja ovog modela uspio ponuditi na tržište. Još samim  time ovo definitivno vise nije revolucionaran automobil ni u kojem pogledu, ali i dalje za mnoge on još predstavlja apsolutno polje snova i fascinacije.
Sa jedne  strane je tu pomalo tužno gledati jedan ovakav automobil na kraju svog životnog vijeka, ali je istovremeno i prisutan i entuzijazam prema nasljedniku a koji  zasigurno će  i opet ispasti kao nešto itekako posebno.
No o tome nekom drugom prilikom

 

TOP DESET NAJBOLJIH AUTOMOBILA

Automobili su pokazali da u novom stoljeću da više ni približno nisu ono što su nekada bili, oni su još jače skrenuli u domenu autonomije i dodatne opreme.Mada  je u svijetu na četiri točka ostalo malčice mjesta, pa je nekoliko proizvođača uspjelo proizvesti nekoliko zanimljivih i barem naizgled posebnih modela od kojih je ova lista sastavljena.

Bugatti Chiron

Mada je njegov prethodnik,moćni Veyron ispao revolucijom,  Chiron zapravo kao njegov nasljednik i ne može biti nešto mega-posebno, deseto je mjesto rezervirano za njega jer  taman tu negdje. Chiron zapravo je pokretni dokaz tome da proizvođači automobila i dalje brzinu vide kao nešto što savršeno paše uz ekskluzivnost, pa zbog toga ovaj automobil nije moguće staviti na bilo kakvu marginu. No da smo doživjeli šok zbog oduševljenja pri pojavljivanju prvih službenih navoda vezanih uz Chiron, ne možemo reći i zato se ovaj automobil nalazi tek na 10. mjestu.

Volkswagen Golf GTI Clubsport

Golf GTI Clubsport  je ove godine ne samo punio kompletan  medijski prostor, već je praktično provirivao iz ćoška zbog Dieselgatea – afere koja je svijetu vrlo ubjedljivo dala do znanja da Volkswagen zajedno sa svim drugim proizvođačima ekološki svjesnih dizela zapravo mulja koliko je dug i širok. Što god da  je pogodilo Volkswagen, njihov je Golf doživio ovu „hardcore“ verziju i poharao Nordschleife, pokazujući Renaultu srednji prst. Ruku na srce, moram reći da čak ni s rekordnim vremenom na „zelenom paklu“ ni sa svom silom performansi i opreme ovaj Golf ni približno ne opravdava svoju poprilično paprenu cijenu, ali to je već drugi par rukava. Kao automobil je ovaj Golf doista nešto spektakularno i posebno, a zatim i apsolutno neočekivano i ugodno iznenađenje iz Wolfsburga. Zato je svoje mjesto našao (i) ovdje.

Ford Focus RS

Uzmemo li u obzir to da su RS-Fordovi oduvijek imali „ono nešto posebno“, za očekivati je bilo da će i Focus RS najnovije generacije zadržati takav pristup. No ovaj je automobil apsolutno zaista prevazišao sva očekivanja. Priznajem, dizajnom definitivno nije nešto posebno, a onaj „Drift“ gumbić mnogima je smiješan i nepotreban dio opreme ovog automobila, ali performanse i stav koji iz sufiksa RS nekako čini skraćenicu za agresivnost jednostavno očarava – pogotovo u plavoj boji. Jasno ko bijeli dan da postoje brži, jači i ekskluzivniji automobili od ovog Forda, ali među konkurencijom u sklopu koje se Focus RS nalazi, jednostavno je nemoguće ne izdvojiti i ne obožavati ga. Pa ako već zbog ničeg drugog, onda je zbog toga zaslužio biti prisutan i ovdje.Slažeteli se?

Cadillac CTS-V

Da, poznato mi je ,velika većina vas ce reći da je BMW bolji i da Mercedes-Benz daje više razloga za kupnju, ljubitelji okupljeni oko „gospodara prstenova“ ili paraolimpijskog logotipa reći će kako nemamo pojma o čemu pričamo. No Cadillac sa svojim V-modelima tokom posljednjih godina pokazuje apsolutnu posvećenost performansama i u svijet nenormalno brzih limuzina donosi svoj unikatan potpis. Mada taj potpis nema tradiciju brzine i ludila s kojom raspolažu Audi, BMW i Mercedes-Benz, no kada se sjetimo da je Cadillac zaokrenuo iz svijeta namijenjenog mafijašima i penzionerima prema Le Mansu i Nordschleifeu, jasno je vidljivo zašto smo CTS-V stavili na ovu top-listu.

Chevrolet Camaro ZL1

Naravno na popis ide još jedan  "Amer" i svojevrsne legende koja još od šezdesetih Chevrolet stavlja na kartu proizvođača koji očaravaju stavom i performansama. Doduše, posljednja generacija Camara skroz malo  je izgubila kormilo, jer motor iz Corvette skupa s dijelovima ovjesa kakvi se nalaze na Cadillacovim V-modelima zajednički ne idu u prilog originalnosti, ali sve je to relativno nebitno kada se pogleda šira slika. ZL1 stvarno je siguran  automobil koji na dnevnoj bazi svojom pojavom može fascinirati gdje god da se pojavi, a na stazi je uvjerljiviji od mnogih skupljih pripadnika svijeta sportskih super brzih automobila. Možda je malčice „nabrijan“ u svom nastupu i time ispada smiješnim za sve one kojima nošenje kaubojskog šešira nije nimalo privlačno, ali s obzirom na to da su sve bitne komponente na njemu daleko nadmašle „muscle car“ filozofiju iz šezdesetih, Camaro ZL1 je jednostavno zakon i tu je kraj priče.

Mercedes-Benz AMG GT-C

AMG GT-C moguće opisati jedino jednom riječju "nema dalje"perverzija na četiri točka koja nikog ama baš nikog ne može ostaviti ravnodušnim .AMG GT je već sam po sebipredobar automobil koji krase brzina i performanse i onaj najbitniji faktor ekskluzivnosti, ali ova topless-verzija modela sve to podiže za još pokoju stepenicu. Uostalom, samo pogledajte kako to čudovište bez krova izgleda i kakav dojam odaje i sve će vam biti jasno.Ako kojim slučajem i dalje niste sigurni zašto smo ovaj automobil naveli u sklopu ove top-liste, možda je vrijeme da posjetite ljekara  ili jednostavno svoj auto-entuzijazam prebacite u neku drugu domenu poput npr. šivanja ili kuhanja.

Renault Talisman (pogotovo karavan)

„Renault? Halo legendo četvrto mjesto? Da li ste vi normalni?!?“ Sigurna  pitanja, moramo priznati. No Talisman nastavlja onu ispravnu ideologiju luksuza i apsolutne udobnosti iz nekih prošlih vremena, te korača istim stazama kojima su koračali modeli 20, 25, 30 i svemirska limuzina iz devedesetih, odnosno Safrané. Ruku na srce, ovaj se automobil možda i ne bi našao na ovoj top-listi da nije bilo ovogodišnjeg Auto Showa, gdje je na Renaultovom izlagačkom prostoru plavi karavan tog naziva nekima od nas uzrokovao nekontrolirano ispuštanje sline iz usta. Uzimajući u obzirom na to da oduvijek volimo karavane (i to pogotovo one brze ili po nečem posebno atraktivne), to i nije nešto čudno, no s obzirom na Renaultove modele koji su tokom  posljednjih godina opisivali firmu i njenu orijentaciju na tržištu, Talisman nas je izuzetno pozitivno  iznenadio u svakomn pogledu. Samim time je ovaj model zasjao u svom punom sjaju i definitivno pokazao da Renault može proizvesti puno uvjerljivije modele od blijedih SUV-a i CrossOvera kakve smo navikli gledati na tržištu s logotipom „tvoraca automobila“.

Acura (Honda) NSX

Mada je izrada modela trajala više od deset godina i usprkos činjenici da je originalni NSX nešto apsolutno neponovljivo, Honda je još jednom pokazala da u svojim redovima i dalje ima ekipu koja može i zna iznenaditi čak i one najzahtjevnije među nama.Ako će mo iskreno  novi  NSX Hibrid  kao takav ima itekako puno razloga da ga ne volimo baš previše, ali ovaj automobil umjesto ekoloških muljarija i marketinških trikova raspolaže s pravim, stvarnim i iskoristivim performansama koje ga čine itekako posebnim. Sasvim realno gledano, ovaj automobil ni u bunilu ne treba uspoređivati s Priusom, jer kao pravi sportski automobil (što NSX definitivno jest) s njime ni u kojoj religiji nije usporediv. Dakako, ako je poređenje potrebno, onda je tek McLaren P1, Ferrari LaFerrari i Porsche 918 moguće staviti u istu rečenicu s novim NSX-om, a u sklopu takve usporedbe NSX ispada najposebnijim od mnogo njih, jer je cijenom poput super-automobila na akciji u obližnjem salonu. Pametnome dosta.

Porsche Panamera

Svakako iznenađenja desetljeća i jedne od najozbiljnih prikaza pretvaranja odvratne gusjenice u predivnog leptira. Kada je prva Panamera prikazana svijetu, mnogi od nas su pomislili kako se radi o nekoj neukusnoj šali. Potom su šok i nevjerica prerasli u gađenje, a na kraju je cijela priča završila smijehom i sarkastičnim primjedbama na konto 911-ice na koju je pao "peh". Dakle prva je generacija Panamere usprkos neslaganjima nekih po tom pitanju (izuzev interijera) bila gadna poput gangrenozne rane, pa je ova druga generacija na tržište donijela jedno od najugodnijih iznenađenja u toku proteklih godina i Panameru svrstala na kartu najljepših automobila na svijetu. Luksuz i performanse nisu nešto što bismo posebno isticali, jer na kraju krajeva ipak je to Porsche, ali dizajn apsolutno očarava iz svih uglova i to je sasvim dovoljno da konstatiramo kako poželjniju limuzinu već dugo godina nismo imali prilike vidjeti.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Ma jasno kao dan BMW M3 je super. Mercedes-Benz AMG C63 je također perverzija. Audi RS4 svakako  ima „ono nešto posebno“ usprkos činjenici koja kaže da je zbog pogona na sva četiri točka.No usprkos svim pozitivnim i posebnim stranama, niti jedan od tri navedena modela nema ono što ima Alfa Giulia Quadrifoglio – bukvalno klasičan dašak ludila i elegancije s kojima ova Alfa već s prvim fotografijama apsolutno očarava i obara s nogu htjeli to priznati ili ne. Naravno…već smo stoput utvrdili kako bismo radije kupili M3, nego „riskirali“ s Alfom, no sve je to samo teorija. U praksi bismo definitivno probdjeli nekoliko neprospavanih noći preispitujući razloge „za“ i „protiv“, jer kombinacija Ferrarija i Maseratija upakirana u Alfinu karoseriju jednostavno nije nešto što bi u bilo kojem rječniku označavalo nešto za odbaciti ili marginalizirati.I da , cijena je i više nego paprena, mada  s druge strane je ovo Alfa kakvu smo dugo,dugo željno iščekivali i sada kad se konačno nalazi među nama, ne vidimo druge opcije osim obožavanja svega što Giulia Quadrifoglio predstavlja. …a vjerovali ili ne, radi se o jako puno toga. Eto…naša je lista popunjena.Vjerovatno su  neki od automobila  s nje zasigurno naišli na odobravanje, dok su se zbog nekih mnogi zapitali kakvih smo se droga "dosinili" prije sastavljanja ove liste. Razumije se  da smo u nju mogli uvrstiti još svega i svačega, ali ovo su automobili na koje smo u bilo koje doba dana ili noći uvijek bili u mogućnosti obratiti potpunu pažnju. Iskreno se nadamo da ćete barem jednim  dijelom razumjeti kako smo i zašto sastavili ovu top-listu.

Comments

comments

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Na vrh
Zatvori