Zanimljivo

Šta je pošlo po zlu u svijetu automobila?

Uprkos raznim vjerovanjima te i kukanjima od strane novinara ali i tekstopisaca na portalima i unutar ostalih medijima, novinarski život zapravo i nije baš kompleksan. S obzirom na obim posla pojedinih autora tekstova, kolumni i recenzija, kazalo bi se da sva fama oko tog posla i obaveza koje uz njega dolaze i nije baš realno predstavljena.
Zapravo se radi većinom o rutini koja izgleda otprilike ovako:
1. Dolazak u redakciju
2. Parkiranje  ispred monitora s kafom u ruci
3. Pregledavanje mailova
4. Sastavljanje popisa interesantnih tema
5. Pregledavanje konkurentskih medija
6. Početak pisanja
7. Tu i tamo pokoja pauza za kafu i cigaretu
8. Spajanje na server i montiranje teksta s fotografijama
9. Objava
…i tako nekoliko puta od točke 6. do točke 9.

Dakle radi se o poprilično rutinskom pristupu poslu, gdje je zapravo najteži dio svakog pojedinog teksta sveden na samu inspiraciju i razvoj teme u glavi, te na prijenos riječi na monitor putem tastature.

Čast izuzecima, ali samim time u pravilu vrijedi zaključiti kako svako ko kaže drugačije jednostavno laže.
E sad…za one koji se u ovom momentu pitaju zašto pobogu pišem sve ovo (a i za one koji se to niti u jednoj sekundi nisu zapitali) evo objašnjenja…

Za mnoge su ovakve scene izvor fascinacije svijetom automobila.

Tokom godina i godina koje smo proveli čitajući raznorazne informacije te i pišući o automobilima, nekako smo uvijek bez problema nalazili inspiraciju za teme. Razlog tome jeste nekoliko proizvođača automobila koji su sa svojim modelima u stanju uljepšati jutro te fascinirati tačno toliko da inspiracija za tekst dođe sama po sebi.

Uostalom, ukoliko naš portal pratite neko duže vrijeme, jasno vam je o čemu pričamo, jer od samog početka zajedno s ostatkom pomalo spaljene svite tekstopisaca nemam naviku pisati hvalospjeve „običnim“ automobilima, već se orijentiram prema onom ljepšem dijelu svijeta automobila, tj. onom od kojeg se za autoljupce sastoje snovi.

Samim time nije rijetkost da se provlače proizvođači fascinacije na četiri točka poput tvrtki Lamborghini, Ferrari i Porsche, koji rame uz rame s ostatkom svijeta automobila i markama poput Forda, Audija, BMW-a, FIAT-a, Mercedes-Benza, Chevroleta i ostalih čine glavninu tema o kojima pišemo.

Ali čak i tu biramo, jer nam u domeni automobila najčešće nisu važne samo stavke kao što su potrošnje goriva, standardne i dodatne opreme, te cijena koje ionako variraju ovisno o motoru, opremi i sličnim detaljima za svaki pojedini model.
Ono što nam je interesantno svodi se na same performanse i ostale posebnosti orijentirane prema vožnji i uživanju u automobilu, tj. prema detaljima kojih je iz dana u dan sve manje.

 

Ovakvi automobili u današnje vrijeme vladaju medijima.

Pregledavajući milijun i jednu obavijest u obliku e-pošte koju su vrlo ljubazno odaslali neki proizvođači automobila i njima pripadajući koncesionari, primijetio sam da više nitko ne nudi ništa posebno. Osim hrpe bezličnih novih automobila i autonomne tehnologije koja za cilj i dalje ima maknuti vozače od vožnje, tu je i mali milijun SUVova i CrossOvera koji ne samo da se međusobno sve manje razlikuju, već samom svojom pojavom ispadaju bezlični i dosadni.

Zbog toga nisam ni ulazio u detalje, pa sam u širokom luku izbjegao veliku većinu fotografija, jer mi se doista nije dalo na silu žvakati sve te pomodarski nastrojene kombije, hrpetinu ekrana i sto i jedan elektronički sklop s dodanom „inteligencijom“.

Kada sam završio s pregledavanjem elektroničke pošte, te kada sam se posvetio pregledavanju nekih od svjetski poznatih i odličnih portala posvećenih automobilima, uslijedilo je i novo razočaranje, jer za razliku od ranijeg pregledavanja sandučića elektroničke pošte, ovdje nisam uspio izbjeći fotografije.

Doduše, fotografije same po sebi i nisu baš loše, ali ono na njima me baš razočaralo po ko zna koji puta, jer se i opet radilo o ekranima, autonomiji i svoj sili bezličnih automobila i onih nalik terencima kojima je oduzeta sposobnost pentranja po terenima.
Spomenut ću samo nekoliko automobila koji su vrebali sa stranica i svojim fotografijama prikazivali…hm…ništa, pa sami odlučite jesam li u pravu ili ne kada pročitate da se prvenstveno radilo o hrpi „noviteta“ prezentiranih na CES-u.
Nakon svih tih elektroničkih i autonomnih novosti, na red je stigao Nissan Kicks kao CrossOver najnovije generacije. Zatim su kroz kratke tekstove predstavljeni i Volkswagen Budd-e, Lexus RX, Infiniti QX30 i Audijevi planovi, SUV-automobile i mnogo ekrana.
Uglavnom, sivilo samo takvo.

Ovakvih automobila u današnje vrijeme više nema.

Iz tog razloga danas nemamo nikakvu pametnu najavu oko barem naizgled hvale vrijednog automobila. Nemamo ni nikakvih materijala u sklopu bi se radilo o performansama ili bilo kakvoj formi uživanja za volanom, pa kako kroz nedostatak takvih priča jednostavno nemamo šta ponuditi u obliku bilo kakve zanimljive forme, kao rezultatno stanje nudim ovaj kratki tok svijesti.
S druge se strane jednostavno pitamo da li je doista moguće da svijet automobila današnjice više nije u stanju privlačiti pozornost stvarnih auto-entuzijasta koji uprkos relativno malim financijskim mogućnostima i dalje znaju i mogu sanjati? Je li zaista moguće da su čak i ne tako davna vremena u sklopu kojih su trkači bili zvijezde zbog vozačkih sposobnosti, a automobili materijal za snove zbog svojih oblina, dizajnerskih detalja i moćnih motora koji urlaju bez aktivnih procesora zvuka?

Da li je moguće da smo svi zajedno toliko zastranili u vlastitoj dosadi i kompleksima manje vrijednosti, da je potrebno svijet automobila gledati kroz opremu, značku ili cijenu, i ono najgore pitanje od svih: da li je moguće da su automobil naglo postali pametni, jer smo mi kao ljudi postali glupi i nezainteresirani u toj mjeri da nas ne interesiraju čak ni osnovne radnje koje bi kao vozači trebali znati?

Auto-industrija se nažalost prevorila u ovakve ideje...

Vjerujemo kako će ova pitanja za mnoge od vas cijenjenih čitatelja ispasti retorička, jer se odgovori na njih itekako dobro znaju. Današnja auto-industrija nam kroz sva silna „vozačka“ pomagala jako dobro ukazuje na neke stvari, pa dotična pitanja zapravo ni ne treba postavljati.
Ali s druge strane te medalje ipak stoji nekoliko auto-entuzijasta kojima usprkos svim jasnim odgovorima i današnjim trendovima i dalje ništa nije jasno, pa se poput nas povlače u neka prošla i fascinantna vremena u sklopu kojih su čovjek i stroj na najljepši način nadopunjavali jedan drugoga.
Vremena u sklopu kojih je tehnologija bila u službi brzine i uživanja u vožnji i nije na blijed i pompozan način ispunjavala funkciju bez postojanja forme.

Vremena u sklopu kojih smo kao djeca gledali u postere i slinili nad automobilima koji su ubrzo nakon pojavljivanja na sceni postajali sastavni dio legendi o četiri točka i volanu, odnosno ukratko, vremena koja su danas potpala u sivilo i sve se više bliže zaboravu.

Nije li to zapravo užasan razvoj situacije za ljude koji u svijetu automobila nalaze puno više od lima, plastike, malo boje i stavki opreme.
Vi odlučite.

Žalite li i vi za ovakvim automobilima i vremenima u sklopu kojih su se pojavljivali na tržištu?

TOP DESET NAJBOLJIH AUTOMOBILA

Automobili su pokazali da u novom stoljeću da više ni približno nisu ono što su nekada bili, oni su još jače skrenuli u domenu autonomije i dodatne opreme.Mada  je u svijetu na četiri točka ostalo malčice mjesta, pa je nekoliko proizvođača uspjelo proizvesti nekoliko zanimljivih i barem naizgled posebnih modela od kojih je ova lista sastavljena.

Bugatti Chiron

Mada je njegov prethodnik,moćni Veyron ispao revolucijom,  Chiron zapravo kao njegov nasljednik i ne može biti nešto mega-posebno, deseto je mjesto rezervirano za njega jer  taman tu negdje. Chiron zapravo je pokretni dokaz tome da proizvođači automobila i dalje brzinu vide kao nešto što savršeno paše uz ekskluzivnost, pa zbog toga ovaj automobil nije moguće staviti na bilo kakvu marginu. No da smo doživjeli šok zbog oduševljenja pri pojavljivanju prvih službenih navoda vezanih uz Chiron, ne možemo reći i zato se ovaj automobil nalazi tek na 10. mjestu.

Volkswagen Golf GTI Clubsport

Golf GTI Clubsport  je ove godine ne samo punio kompletan  medijski prostor, već je praktično provirivao iz ćoška zbog Dieselgatea – afere koja je svijetu vrlo ubjedljivo dala do znanja da Volkswagen zajedno sa svim drugim proizvođačima ekološki svjesnih dizela zapravo mulja koliko je dug i širok. Što god da  je pogodilo Volkswagen, njihov je Golf doživio ovu „hardcore“ verziju i poharao Nordschleife, pokazujući Renaultu srednji prst. Ruku na srce, moram reći da čak ni s rekordnim vremenom na „zelenom paklu“ ni sa svom silom performansi i opreme ovaj Golf ni približno ne opravdava svoju poprilično paprenu cijenu, ali to je već drugi par rukava. Kao automobil je ovaj Golf doista nešto spektakularno i posebno, a zatim i apsolutno neočekivano i ugodno iznenađenje iz Wolfsburga. Zato je svoje mjesto našao (i) ovdje.

Ford Focus RS

Uzmemo li u obzir to da su RS-Fordovi oduvijek imali „ono nešto posebno“, za očekivati je bilo da će i Focus RS najnovije generacije zadržati takav pristup. No ovaj je automobil apsolutno zaista prevazišao sva očekivanja. Priznajem, dizajnom definitivno nije nešto posebno, a onaj „Drift“ gumbić mnogima je smiješan i nepotreban dio opreme ovog automobila, ali performanse i stav koji iz sufiksa RS nekako čini skraćenicu za agresivnost jednostavno očarava – pogotovo u plavoj boji. Jasno ko bijeli dan da postoje brži, jači i ekskluzivniji automobili od ovog Forda, ali među konkurencijom u sklopu koje se Focus RS nalazi, jednostavno je nemoguće ne izdvojiti i ne obožavati ga. Pa ako već zbog ničeg drugog, onda je zbog toga zaslužio biti prisutan i ovdje.Slažeteli se?

Cadillac CTS-V

Da, poznato mi je ,velika većina vas ce reći da je BMW bolji i da Mercedes-Benz daje više razloga za kupnju, ljubitelji okupljeni oko „gospodara prstenova“ ili paraolimpijskog logotipa reći će kako nemamo pojma o čemu pričamo. No Cadillac sa svojim V-modelima tokom posljednjih godina pokazuje apsolutnu posvećenost performansama i u svijet nenormalno brzih limuzina donosi svoj unikatan potpis. Mada taj potpis nema tradiciju brzine i ludila s kojom raspolažu Audi, BMW i Mercedes-Benz, no kada se sjetimo da je Cadillac zaokrenuo iz svijeta namijenjenog mafijašima i penzionerima prema Le Mansu i Nordschleifeu, jasno je vidljivo zašto smo CTS-V stavili na ovu top-listu.

Chevrolet Camaro ZL1

Naravno na popis ide još jedan  "Amer" i svojevrsne legende koja još od šezdesetih Chevrolet stavlja na kartu proizvođača koji očaravaju stavom i performansama. Doduše, posljednja generacija Camara skroz malo  je izgubila kormilo, jer motor iz Corvette skupa s dijelovima ovjesa kakvi se nalaze na Cadillacovim V-modelima zajednički ne idu u prilog originalnosti, ali sve je to relativno nebitno kada se pogleda šira slika. ZL1 stvarno je siguran  automobil koji na dnevnoj bazi svojom pojavom može fascinirati gdje god da se pojavi, a na stazi je uvjerljiviji od mnogih skupljih pripadnika svijeta sportskih super brzih automobila. Možda je malčice „nabrijan“ u svom nastupu i time ispada smiješnim za sve one kojima nošenje kaubojskog šešira nije nimalo privlačno, ali s obzirom na to da su sve bitne komponente na njemu daleko nadmašle „muscle car“ filozofiju iz šezdesetih, Camaro ZL1 je jednostavno zakon i tu je kraj priče.

Mercedes-Benz AMG GT-C

AMG GT-C moguće opisati jedino jednom riječju "nema dalje"perverzija na četiri točka koja nikog ama baš nikog ne može ostaviti ravnodušnim .AMG GT je već sam po sebipredobar automobil koji krase brzina i performanse i onaj najbitniji faktor ekskluzivnosti, ali ova topless-verzija modela sve to podiže za još pokoju stepenicu. Uostalom, samo pogledajte kako to čudovište bez krova izgleda i kakav dojam odaje i sve će vam biti jasno.Ako kojim slučajem i dalje niste sigurni zašto smo ovaj automobil naveli u sklopu ove top-liste, možda je vrijeme da posjetite ljekara  ili jednostavno svoj auto-entuzijazam prebacite u neku drugu domenu poput npr. šivanja ili kuhanja.

Renault Talisman (pogotovo karavan)

„Renault? Halo legendo četvrto mjesto? Da li ste vi normalni?!?“ Sigurna  pitanja, moramo priznati. No Talisman nastavlja onu ispravnu ideologiju luksuza i apsolutne udobnosti iz nekih prošlih vremena, te korača istim stazama kojima su koračali modeli 20, 25, 30 i svemirska limuzina iz devedesetih, odnosno Safrané. Ruku na srce, ovaj se automobil možda i ne bi našao na ovoj top-listi da nije bilo ovogodišnjeg Auto Showa, gdje je na Renaultovom izlagačkom prostoru plavi karavan tog naziva nekima od nas uzrokovao nekontrolirano ispuštanje sline iz usta. Uzimajući u obzirom na to da oduvijek volimo karavane (i to pogotovo one brze ili po nečem posebno atraktivne), to i nije nešto čudno, no s obzirom na Renaultove modele koji su tokom  posljednjih godina opisivali firmu i njenu orijentaciju na tržištu, Talisman nas je izuzetno pozitivno  iznenadio u svakomn pogledu. Samim time je ovaj model zasjao u svom punom sjaju i definitivno pokazao da Renault može proizvesti puno uvjerljivije modele od blijedih SUV-a i CrossOvera kakve smo navikli gledati na tržištu s logotipom „tvoraca automobila“.

Acura (Honda) NSX

Mada je izrada modela trajala više od deset godina i usprkos činjenici da je originalni NSX nešto apsolutno neponovljivo, Honda je još jednom pokazala da u svojim redovima i dalje ima ekipu koja može i zna iznenaditi čak i one najzahtjevnije među nama.Ako će mo iskreno  novi  NSX Hibrid  kao takav ima itekako puno razloga da ga ne volimo baš previše, ali ovaj automobil umjesto ekoloških muljarija i marketinških trikova raspolaže s pravim, stvarnim i iskoristivim performansama koje ga čine itekako posebnim. Sasvim realno gledano, ovaj automobil ni u bunilu ne treba uspoređivati s Priusom, jer kao pravi sportski automobil (što NSX definitivno jest) s njime ni u kojoj religiji nije usporediv. Dakako, ako je poređenje potrebno, onda je tek McLaren P1, Ferrari LaFerrari i Porsche 918 moguće staviti u istu rečenicu s novim NSX-om, a u sklopu takve usporedbe NSX ispada najposebnijim od mnogo njih, jer je cijenom poput super-automobila na akciji u obližnjem salonu. Pametnome dosta.

Porsche Panamera

Svakako iznenađenja desetljeća i jedne od najozbiljnih prikaza pretvaranja odvratne gusjenice u predivnog leptira. Kada je prva Panamera prikazana svijetu, mnogi od nas su pomislili kako se radi o nekoj neukusnoj šali. Potom su šok i nevjerica prerasli u gađenje, a na kraju je cijela priča završila smijehom i sarkastičnim primjedbama na konto 911-ice na koju je pao "peh". Dakle prva je generacija Panamere usprkos neslaganjima nekih po tom pitanju (izuzev interijera) bila gadna poput gangrenozne rane, pa je ova druga generacija na tržište donijela jedno od najugodnijih iznenađenja u toku proteklih godina i Panameru svrstala na kartu najljepših automobila na svijetu. Luksuz i performanse nisu nešto što bismo posebno isticali, jer na kraju krajeva ipak je to Porsche, ali dizajn apsolutno očarava iz svih uglova i to je sasvim dovoljno da konstatiramo kako poželjniju limuzinu već dugo godina nismo imali prilike vidjeti.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Ma jasno kao dan BMW M3 je super. Mercedes-Benz AMG C63 je također perverzija. Audi RS4 svakako  ima „ono nešto posebno“ usprkos činjenici koja kaže da je zbog pogona na sva četiri točka.No usprkos svim pozitivnim i posebnim stranama, niti jedan od tri navedena modela nema ono što ima Alfa Giulia Quadrifoglio – bukvalno klasičan dašak ludila i elegancije s kojima ova Alfa već s prvim fotografijama apsolutno očarava i obara s nogu htjeli to priznati ili ne. Naravno…već smo stoput utvrdili kako bismo radije kupili M3, nego „riskirali“ s Alfom, no sve je to samo teorija. U praksi bismo definitivno probdjeli nekoliko neprospavanih noći preispitujući razloge „za“ i „protiv“, jer kombinacija Ferrarija i Maseratija upakirana u Alfinu karoseriju jednostavno nije nešto što bi u bilo kojem rječniku označavalo nešto za odbaciti ili marginalizirati.I da , cijena je i više nego paprena, mada  s druge strane je ovo Alfa kakvu smo dugo,dugo željno iščekivali i sada kad se konačno nalazi među nama, ne vidimo druge opcije osim obožavanja svega što Giulia Quadrifoglio predstavlja. …a vjerovali ili ne, radi se o jako puno toga. Eto…naša je lista popunjena.Vjerovatno su  neki od automobila  s nje zasigurno naišli na odobravanje, dok su se zbog nekih mnogi zapitali kakvih smo se droga "dosinili" prije sastavljanja ove liste. Razumije se  da smo u nju mogli uvrstiti još svega i svačega, ali ovo su automobili na koje smo u bilo koje doba dana ili noći uvijek bili u mogućnosti obratiti potpunu pažnju. Iskreno se nadamo da ćete barem jednim  dijelom razumjeti kako smo i zašto sastavili ovu top-listu.

Comments

comments

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Na vrh
Zatvori